Frida Karlsson har fått grönt ljus att åter ta på sig tävlingsdräkten. Men det innebär inte att arbetet med hennes återhämtning är över. Foto: Bildbyrån

Trots comebacken – landslagsläkaren: ”Vi är inte i mål för det”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson har fått grönt ljus att åter ta på sig tävlingsdräkten.

Men det innebär inte att arbetet med hennes återhämtning är över.

– Vi är inte i mål, utan jobbar vidare tillsammans utifrån de behov som finns, säger landslagsläkare Magnus Oscarsson till SVT Sport.

Till helgen gör Frida Karlsson comeback på skidspelen i Falun. Hennes tävlingsförbud har inneburit en stor omställning mot tidigare.

Träningsmängden har hållits till ett minimum, och offentlighetens ljus har varit ständigt riktat på den talangfulla  längdåkarens väg tillbaka till spåret.

– Det känns fantastiskt kul att hon är tillbaka. Men vi är inte i mål för det, utan jobbar vidare tillsammans utifrån de behov som finns. Vi gör de kontroller som vi anser nödvändiga. Precis som vi gör med andra åkare, säger landslagsläkare Magnus Oscarsson till SVT Sport.

Är det något som har förändrats i ert arbete på grund av det här fallet?

– Nej, egentligen inte. Jag känner mig fortsatt trygg med det system vi har och det jobb vi gör. Ibland så måste vi vidta åtgärder som märks mer och ibland är det åtgärder i skymundan som inte får samma massmediala intresse. Med det här är jobb vi gör hela tiden.

Gränsen avgör när aktiva stoppas

Det har varit mycket frågor om varför man inte stoppade Frida tidigare…?

– Vi kan inte stoppa folk från att träna och tävla förrän vid en tidpunkt där det blir nödvändigt. Vi kan inte göra kontroller varannan dag, utan vi gör det utifrån hur behovet ser ut.

– Jag tycker inte man kan se det som hänt som ett misslyckande. Aktiva åkare är i olika faser i karriären och stöter på olika problem och måste få hjälp med olika delar i sin elitidrottsvardag, säger Magnus Oscarsson.

”Det är klart att vi har tät kontakt nu”

Hur ska ni säkerställa att hon inte kommer på fel sida gränsen igen?

– Som sagt, vi ser inte comebacken som att vi gått i mål. Vi fortsätter kontrollera det som behövs och hjälper henne med det hon behöver ha hjälp med. Självklart har vi extra koll i det här läget för att säkra upp.

Innebär det exempelvis fler kontroller än tidigare?

– Det är inget jag kommer gå in på i detalj. Men det är klart att vi har tät kontakt nu.

Hur tänker ni kring träningsmängden, är det något som ni ökar på succesivt för Frida?

– Det är något vi diskuterar och bollar hela tiden, vad som är optimalt. Självklart så kommer det öka efterhand. Det påverkas också av när på säsongen det är. Just nu tränar de inte som mest eftersom det är tävlingssäsong så där får vi avvakta och se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.