Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Frida Karlsson om Linn Svahns chanser i totala världscupen. Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson om Linn Svahns totalchanser: ”Inte kört”

Uppdaterad
Publicerad

Jessie Diggins leder den totala världscupen, men Linn Svahn kan fortfarande gå förbi.

Då skulle hon bli den första svenskan någonsin att ta hem totalen.

– Jag tror inte det är kört på långa vägar, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Jessie Diggins har varit i ledning i den totala världscupen nästan hela säsongen, men efter sviktande form i Lahtis och Holmenkollen har avståndet till jagande Linn Svahn krympt.

Inför de avslutande loppen i Drammen och Falun skiljer det 159 poäng mellan toppduon. Med dubbla sprintar och lika många distanslopp kvar tror Frida Karlsson att det finns en chans att Svahn passerar Diggins i totalen.

– Det är tävlingar kvar som passar Linn, så jag tror inte att det är kört på långa vägar, säger Karlsson och lägger sedan till:

– Hon är tillbaka som Linn 2.0.

Kvar på tävlingsprogrammet är två klassiska sprintar, tio kilometer individuellt i klassisk stil och avslutningsvis 20 kilometer masstart i fristil.

Sprinten i Drammen avgörs i morgon, tisdag, och tävlingarna i Falun pågår fredag till söndag.

SÅ DELAS VÄRLDSCUPPOÄNGEN UT:

En världscupseger ger 100 poäng och ner till plats sex skiljer det fem poäng mellan placeringarna, det vill säga att vid exempelvis en sjätteplats får åkaren 75 poäng. Därefter är differensen mellan platserna sex och elva tre poäng och det skiljer två poäng mellan placeringarna elva och 31. Mellan placering 31 och 50 är det en poäng som skiljer.

Världscuppoäng delas även ut i sprintkval till åkare som placerar sig topp tio. En förstaplats i ett sprintkval belönas med 15 poäng, medan en tiondeplats ger en poäng.

I och med att det finns dubbla sprintar och lika många distanslopp kvar att åka, samt två spurtpriser i masstarten kan den åkare som vinner alla fyra lopp, inklusive sprintkvalen och spurtpriser samla ihop maximalt 460 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.