Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson blev tvåa efter ett spurtdrama. Foto: Viaplay/Bildbyrån

Frida Karlsson utökar ledningen inför Tour de Skis sista etapp

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson utökar ledningen i Tour de Ski inför morgondagens avgörande.

Svenskan slutade tvåa på 15 kilometer klassiskt och leder med över minuten före Tiril Udnes Weng.

– Det blir en tävling mot mig själv imorgon, säger Karlsson till SVT Sport.

Det har gått 15 år sedan Charlotte Kalla vann Tour de Ski som första och enda svensk.

Inför söndagens sista etapp har Frida Karlsson skaffat sig ett drömläge att upprepa den bedriften.

– Det ska bli kul, verkligen en tävling mot sig själv. Att få skrika åt benen ”håll käften”. I morgon ska jag bara upp för backen. Jag ska bara göra mitt bästa och så ser vi, säger Frida Karlsson.

Karlsson hade en ledning på 41 sekunder inför dagens 15 kilometerslopp, och utökade ledningen ner till tvåan Tiril Udnes Weng. Med några kilometer kvar av loppet orkade inte norskan haka på toppåkarna längre och tappade mycket tid.

Försökte undvika ”skit”

Finländskan Kerttu Niskanen var den som höll farten under loppet, men i spurten var tyskan Katharina Henning starkast och tog sin första världscupseger. Bakom henne knep Karlsson andraplatsen.

Efteråt berättar svenskan att hon kämpade mycket med fokus och att undvika trassel.

– Allt sånt där skit försökte jag undvika hela tiden, det är det enda som hade kunnat ställa till det känns det som. Jag var på någon isfläck och så där, och det var en stav där och en skida mellan benen där, men jag försökte ligga långt fram och undvika sånt.

”Kommer inte kännas som en dröm”

Karlsson leder nu Tour de Ski 1.12 före Tiril Udnes Weng, som tappade 31 sekunder på svenskan.  Där bakom är Kerttu Niskanen ny trea 1.37 efter. Katharina Henning är fyra två minuter bakom Karlsson.

– Jag tror inte att det kommer att kännas som en dröm i morgon, inte just under tävlingen. Men ett drömscenario vore att kunna sträcka armarna i skyn, att ja jag gjorde det, säger Frida Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.