Foto: Bildbyrån

Frida Karlssons tränare om rekordtiden: ”Jag blev förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlssons rekordtid i Hallstatestet har gett eko i skidvärlden. Till och med stjärnans egen tränare blev förvånad.

– Jag trodde att Ebbas rekord var svårslaget. Det var inte med någon sekund hon slog det – det var en klar tid, säger Per Nilsson till SVT Sport.

I fjol blev det inget Hallstatest för Frida Karlsson. Men när hon under måndagen tog sig an utmaningen,  1800 meter rakt uppför Hallstabacken i Sollefteå, gjorde hon det på ett imponerande sätt.

20-åringen slog Ebba Anderssons tidigare rekord på 8,56 – men hon ville inte avslöja den nya tiden.

”Vi kan väl låta dom spekulera fritt”, sa hon i en kommentar till SVT Sport.

Men tränaren Per Nilsson, som agerade tidtagare under loppet, berättar nu för SVT Sport att Karlsson slog rekordet med god marginal.

REPORTAGE: På hemmaplan: Frida Karlsson

”Trodde Ebbas rekord var svårslaget”

– Hon fick till ett kanonlopp. Det var en bra tid, jag blev förvånad. Jag trodde att Ebbas rekord var svårslaget. Det var inte med någon sekund – det var en klar tid, säger Nilsson.

Vilken tid sprang hon på?

– Det är många som frågar. Det kommer fram förr eller senare, när hon släpper det.

Nilsson menar att rekordtiden är ett fint kvitto på att försäsongsträningen gett resultat.

– För en åkare blir det ett kvitto på att man ligger rätt och som tränare är det skönt att se. Hon har tränat på bra och då blir det ett lugn i träningen också.

Att coronautbrottet förkortade tävlingssäsongen och ställde in planerade läger, tror Nilsson har gynnat många åkare – även Karlsson.

– Generellt är många i bra fas nu, man har haft en längre träningsperiod. Trenden är att många har tränat bra, man ligger före sin sommarform. Det gäller att vara vaksam där, att man balanser träningen. Det är ingen idé att vara på topp i september. Det gäller att vässa kniven så att den är så skarp som möjligt när det är tävlingssäsong.

Kan ställa upp i tävlingslopp

Therese Johaug har under hösten och våren haft stora löparframgångar. På en gala i Oslo i början av juni sprang hon 10 000 meter på 31.40,69 – nytt världsårsbästa. TV2:s längdexpert Petter Soleng Skinstad tror att Karlsson har inspirerats av norskan. Och enligt Per Nilsson kan Karlsson kan det bli några tävlingslopp även för Karlsson.

– Ja, det tror jag. Om det passar in, men det är inget inplanerat nu.

– Hon är säkert sugen på att köra senare, eventuellt kanske det blir något löptest på platt underlag eller något terränglopp. Men samtidigt ska man ta det lite piano och inte tävla för mycket, man ska se det som träning.

Här kopplar Frida Karlsson av med golf (7/6 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.