Grip avgår som landslagschef

Uppdaterad
Publicerad

Rikard Grip avgår som landslagschef för längskidlandslaget.
– Jag känner att tiden är mogen, jag känner mig väldigt stolt och tacksam över de år jag fått tillsammans med åkare och kollegor och ser med spänning fram emot en ny tid för skidförbundet, säger Rikard Grip till SVT Sport.

Rikard Grip har varit ledare för det svenska längdlandslaget i tio år, de senaste sex som ytterst ansvarig.

Vad har motiverat dig i 10 år?

– De aktiva och organisationen och att jag har en stor passion för skidåknintgen och att jag får vara med i en utvecklande miljö och vara med och påverka. Jag känner också en stor stolthet över att jag varit med och bidragit med mitt ledarskap till längdlandslagets utveckling.

Under Rikard Grips ledning som förbundskapten och landslagschef har det svenska längdlandslaget åkt hem 35 medaljer på VM och OS. Under den perioden har Sverige tagit över 300 pallplatser i världscupen.

– Rikard Grip har har stått för kontinuiteten i landslaget, medan tränarna kommit och gått. Han har haft en övergripande koll och varit tillgänglig för alla. Visst har han betytt mycket, men det är svårt att se vad det kommer att innebära att han slutar, säger SVT:s expert Johanna Ojala.

Vad är du mest stolt över?

– De många fantastiska resor vi gjort tillsammans mot nya utmaningar och mål på mästerskap, det är jag väldigt stolt över att fått vara en del av att påverka och fått alla att jobba mot samma mål. Det  har varit en viktig del i mitt ledarskap, säger Grip till SVT Sport.

– Jag har försökt att jobba med en del värdeord som jag alltid försökt reflektera till, delaktighet och tillhörighet, att man har respekt för varandras olika arbetsuppgifter och att det ska vara mycket glädje.

Falu-VM ger rysningar

Grip tar med sig massor av minnen när han nu slutar som högste ansvarig för skidalandslaget. Men det är några ögonblick som sticker ut.

-Definitivt de två gulden i Sotji, de räknar jag som ett minne. Att få kliva in på arenan i Falun på hemma-VM, det kan ge mig rysningar än i dag, det publikstödet som vi hade under den tiden. Och givetvis den fantastiskt spännande damstafetten vi hade i Seefeld, den  ligger ju nära i minnet men också väldigt varmt om hjärtat, säger Grip och ler.

Vad han ska göra nu är fortfarande oklart.

– Jag har en del intressanta saker att ta ställning till den närmsta tiden, men jag måste landa i det först. Det kommer att bli en oerhörd omställning nu i början. Jag har haft det här som mitt liv i nio års tid och har stor respekt för tomheten, och den tid som jag kommer att ha över för att göra andra saker, säger han till TT.

Ingen överraskning

Rikard Grip behövde lång betänketid för att fortsätta på posten redan förra året, och att han slutar menar Johanna Ojala inte är någon jätteöverraskning.

– Jag gissar att hans familjesituation med två små barn, spelar in. Men jag har ingen aning om vad han ska göra nu, eller hur förbundet resonerar kring ny landslagschef. Jag har inget namn att komma med, säger Johanna Ojala direkt efter att nyheten om Grips avgång kom.

– Rikard Grip har betytt oerhört mycket för vår verksamhet, som har utvecklats enormt positivt under hans ledarskap. Vi hoppas kunna engagera honom i andra roller inom förbundet i framtiden, kommenterar Johan Sares, längdchef på Svenska skidförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.