Grip om stafetten: ”Det är lätt att vara efterklok”

Publicerad

De svenska herrarna var inte nära att utmana om medaljerna, och på sina håll har en illa vald taktik varit en förklaring.
– Vi är kanske lite väl ivriga i vissa lägen, säger förbundskapten Rikard Grip.

För första gången på tio år missade de svenska herrarna en VM-medalj på en långstafett (4x10 km i dag), något som fick SVT Sports expert Mathias Fredriksson att ifrågasätta taktiken.

– De åkte med huvudet under armen, sa Fredriksson.

 Förbundskaptenen Rikard Grip tror att det delvis stämmer.

– När vi inte har dagen så räcker vi inte till, sen är vi kanske lite väl ivriga i vissa lägen, säger Rikard Grip. Kritiken har bland annat handlat om just ivrigheten hos Calle Halfvarsson, som gick ut i ett fasligt tempo på den andra sträckan.

– Det är lätt att vara efterklok. För Calles del kändes det kontrollerat och bra men han hade inte krafterna när det gällde på slutet av hans sträcka.

Bad ni Calle lugna sig när han nådde täten?

– Att han ska åka lugnt och metodiskt och fokusera på sin egen åkning.

Halfvarsson själv har meddelat att han avbryter VM, men det är ett beslut som förbundskaptenen inte ser som definitivt.

– Först och främst ska vi smälta det som hänt, sen tittar vi på söndag. Vi kommer inte övertala någon att åka, men vi ska ha en dialog när vi har lugn och ro.  

Sältan om saltet

Calle Halfvarsson har visat besvikelse mot arrangörernas snåla saltande i spåret och säger att det är därför han avslutar årets VM. Saltet är en fråga förbundskaptenen inte vill älta.

– Det är inte enkelt att lösa allt med saltning. Vi har haft en dialog med arrangörerna, för att få salta vissa delar för att jämna ut föret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer