Björgen, Johaug och Kalla. Foto: TT Nyhetsbyrån

Guld till överlägsen Johaug

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug drog upp tempot redan från start och ledde i stort sett från start till mål. Segern blev överlägsen och Johaug kunde avsluta VM för hennes del med att glida i mål med den norska flaggan i handen.

– Jag hade en otroligt bra dag, säger Johaug till SVT Sport.

Det blev ingen klungåkning på damernas tremil. Therese Johaug satte högsta tempo från start för att spräcka fältet. Till en början kunde konkurrenterna, inklusive Charlotte Kalla och Sofia Bleckur, hänga med men efter sex-sju kilometer var Johaug loss.

– Loppet är en uppvisning från Johaug, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

VM i Falun

Therese Johaug känner att hon är i sitt livs form.

– Jag hade en otroligt bra dag. Jag har aldrig haft så bra form och så fina skidor. Jag märkte snabbt att Marit (Björgen) inte hade lika bra skidor. Det är otroligt stort att kunna prestera en dag som denna, säger Johaug till SVT Sport.

Efter den första milen var avståndet ännu större. Då hade johaug en ledning på 17 sekunder före klungan med bland annat Marit Björgen, Kalla och Bleckur.

– Det visar på bra skidor. Hon åker med en energi som ingen annan gör, säger Anders Blomquist.

Avståndet fortsatte att öka. Efter halva loppet var Johaug över en minut före konkurrenterna och det var aldrig någon diskussion om hon skulle vinna loppet eller inte.

Lika överlägsen tvåa var Marit Björgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet