Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gunde Svan om herrarnas medaljjakt i VM Foto: Bildbyrån/SVT

Gunde Svan om herrarnas medaljtorka i VM

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som de svenska damerna radar upp framgångar fortgår herrarnas kräftgång.

Inte sedan Lahtis 2017 har de tagit en VM-medalj – något som inte förvånar skidikonen Gunde Svan.

– Om man ser på hur få vi är som åker skidor i Sverige så är det inte så konstigt att vi får en generationsväxling ibland, säger han.

Senast herrarna tog medalj, i stafetten 2017, var det med de rutinerade åkarna Daniel Rickardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner som starttrio. Endast avslutaren Calle Halfvarsson förblir i den nya generationen som tagit över.

Just Halfvarsson och 22-årige William Poromaa är de som varit närmast i år, med femteplatser som bäst i VM.

– Om man ser på hur få vi är som åker skidor Sverige så är det inte så konstigt att vi får en generationsväxling ibland, och vi är ju inne i en sådan nu definitivt. Williams framfart i spåret kommer sakta, sakta att ta mark, men han har inte fått med sig så många andra upp dit än. Det tror jag krävs om vi ska få en bra topp. Han måste ha motstånd kring sig om han ska gå vidare också från där han är i dag, säger Gunde Svan till SVT Sport.

Hände på 1990-talet

Skulle Sverige misslyckas med att ta en medalj på herrsidan även i Planica är det andra gången i historien som man går tre VM i rad utan medalj (tidigare var det VM 1995, 1997 och 1999).

Svan menar att det är viktigt att Poromaa lyckas så att unga har någon att se upp till.

– Just det med förebilder tror jag är jätteviktigt. Det var det i alla fall för mig, med Thomas Wassberg som visade vägen och vi andra småttingar kom och försökte peta ner honom därifrån. Den mentaliteten tror jag vi måste ha i det svenska herrlandslaget, och då gäller det att William visar den vägen för det är han som ligger närmast just nu.

Det skulle betyda mycket för herråkningen i stort på herrsidan?

– Ja, det tror jag verkligen. Vi har ju några som är på gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.