Halfvarsson hånade Norge i satirisk video – ber nu om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Dagarna före skid-VM i Seefeld börjar – då dyker svenska stjärnan Calle Halfvarsson upp i en satirisk musikvideo där han hånar norska stjärnor.
– Jag ber om ursäkt till alla, säger Calle Halfvarsson i efterhand.

I musikvideon, som var del i komediprogrammet ”Helt Ramm” och publicerats av norska NRK, rappar Calle Halfvarsson tillsammans med Robin Bryntesson – spexande ex-längdlandslagsman. Låten heter ”Who the fuck is Norway” och börjar med en gammal intervju med Petter Northug där norrmannen säger att skidor är fel yrke för Calle Halfvarsson.

”Skitsamma, det är Calle på micken. Det är jag som har riktig storlek på picken”, sjunger Halfvarsson och pekar mot skrevet i videon.

Där bland annat Halfvarsson sätter eld på en Petter Northug-pappfigur, sågar i en som föreställer Norges stjärna Johannes Hösflot Kläbo och rappar sedan om Kläbo:

”Skämtar du med mig? Vi har Zlatan och Robyn, Norge har dig? Kan inte höra dina fula trönderröst när jag badar och gosar i svenska dambröst”, rappar Halfvarsson i musikvideon.

– Det är inte OK, säger SVT:s expert Johanna Ojala.

Halfvarsson har nu i efterhand uttalat sig.

– Jag ber om ursäkt till alla, säger Calle Halfvarsson utanför vallabussen i Seefeld.

Men märkte du inte att det kändes fel?

– Det var inte så jag hade tänkt mig att det skulle bli. Vi känner varandra sedan tidigare, jag skulle få se den innan den publicerades men jag fick inte det.

Videon tas inte ner

Det var NRK Sport som publicerade musikvideon i tisdags.

– Vi ser det här som humor mellan Norge och Sverige, sedan är det olyckligt om folk har tagit illa vid sig. Men vi står för videon och den kommer att få vara kvar, säger norska kanalens redaktionschef Janne Fredriksen till SVT Sport.

Calle Halfvarsson inleder VM i Seefeld med sprint på torsdag 21 februari.

SVT Sport har varit i kontakt med Robin Bryntesson som avböjt att kommentera och hänvisar till NRK:s redaktionschef Janne Fredriksen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer