Calle Halfvarsson spänd inför tävlingarna i Falun. Foto: Bildbyrån.

Halfvarsson spänd inför Falun – bryr sig inte om kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Han fick avbryta touren – och är nervös inför tävlingarna i Falun.

Men Calle Halfvarsson, 31, störs inte av kritiken från tv-tittarna.

– Jag bryr mig inte för fem öre, säger han på en presskonferens.

Tour de Ski blev inte som Calle Halfvarsson hade hoppats. Efter fem kilometer av masstarten den 8 januari bröt 31-åringen touren.

– Jag orkade bara inte, det känns som att jag har en motor som inte går på alla cylindrar, sa han till SVT Sport.

På sociala medier fick han ta emot en del kritik. Men det är inget han bryr sig om.

– Inte för fem öre. Folk får tycka vad de vill. Jag har full respekt för att folk sitter hemma och tycker saker, men det är inget jag lägger någon vikt på. Det är ofta de som sitter hemma som inte vet så mycket, de har inte haft en elitsatsning eller idrottskarriär själva. Det är lätt att sitta hemma och tycka saker – om man inte vet så mycket, säger Halfvarsson.

”Man blev irriterad”

Han erkänner att han har blivit bättre på att inte ta åt sig av folks åsikter på sociala medier.

– Ja, det har jag väl ändå blivit. Förut, när man var yngre, tog man mer illa upp. Man blev irriterad, man brydde sig mer. Men nu bryr jag mig inte om det för fem öre, säger Halfvarsson.

31-åringen har tränat på sedan Tour de Ski och hoppas att få ett bra formbesked i Falun till helgen. Annars kan han tvingas ändra om sitt upplägg inför VM som pågår mellan 23 februari och 7 mars.

– Jag är lite spänd och lite nervös över hur min form är då det gick ganska tungt i Tour de Ski, jag fick avbryta touren. Det var inte alls vad jag hade hoppats på. Jag är spänd över att få se om jag har gjort rätt i träningen fram till nu, jag måste få ett bra svar annars måste jag göra någonting, säger han.

– Jag har gjort en del förändringar, men får jag inte svar så måste jag kanske gå djupare in på träningen. Då måste jag nog backa tillbaka lilte. Jag tycker ändå att jag har tränat på ganska bra efter touren.

Satsar mot femmilen

För Halfvarsson är inte resultatet i fokus – utan känslan.

– Att jag orkar driva på. Det där vanliga, att komma tillbaka till gamla Calle. Den där känslan att kunna driva på uppför utan att bli slut och kraftlös, säger han.

I VM är femmilen det stora målet.

– Det är det jag har mest tid till också, med tanke på hur allt har blivit. Den ligger bra till, jag kommer ha extra tid fram till det.

KLIPP: Halfvarsson: ”Orkade bara inte” (8 januari, 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.