Halfvarsson inledde urstarkt – mattades

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson gick ut stenhårt på 15 km klassiskt vid VM i Seefeld. Svensken ledde med 2,1 sekunder efter 1,1 km. Sedan bar det av neråt i resultatlistan. Det slutade med en 16:e-plats för Sågmyraåkaren.  

– Det var fruktansvärt jobbigt. Det är det jobbigaste 15 km-lopp jag gjort. Hade bestämt mig för att spänna bågen och ge allt jag hade men det gick inte. Mjölksyran kröp sig på och jag fick inte till det tekniskt i det här föret. Jag gjorde allt jag kunde men har svårt i det här föret, säger Halfvarsson.

Han siktar närmast på stafetten på fredag och får sedan se om det blir någon femmil på söndagen. Han lägger ingen energi på dopningsavslöjandena.

– Jag vet knappt vilka det är. Hoppas att dopningsjägarna tar dem, säger Calle som fick nyheten via SVT.

Föret ställde till det men formen fanns inte där för medalj för Halfvarsson.

– Calle satsade för medalj men krafterna fanns inte där. Det här var sämsta tänkbara före för honom, säger SVT Sports expert Anders Blomquist efter tävlingen i sorbetsnön, där det var svårt att få grepp, i elva plusgrader och strålande sol. 

Det var en breddmässigt bra svensk insats, utan den absoluta toppen med åkarna placerade 11-21.

– Laginsatsen var okej även om vi gärna hade sett dem högre upp men som säsongen sett ut var det inte realistiskt med medalj för Calle Halfvarsson även om man gärna unnat honom det, säger Blomqvist.

Nytt bra lopp av bäste svensken Burman

Tidigt startande Jens Burman var nära sitt bästa lopp i internationell konkurrens och slutade elva som bäste svensk. Strax bakom kom Viktor Thorn, som varit sjuk, in som tolva. Daniel Rickardsson var 21:a.

– Man blir lite överhettad i en sådan här värme, det blir tuffare men det funkade för mig. Jag fick till det i dag efter mina förutsättningar. Ett skönt tecken att jag kan åka klassiskt, säger Burman. 

Han blev häpen när massgripandena av misstänkt dopade åkare avslöjades av SVT Sports reporter Moa Jörnmark i målfållan.

– Jag ska inte döma någon på förhand men har de fuskat är de riktiga pappskallar. Dopning gör ju att allt blir meningslöst, säger Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.