Här är Norges nya profil – 19-åriga Fossesholm

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga multitalangen Helene Marie Fossesholm har redan skapat rubriker. Nu tar hon plats i norska a-landslaget – med sikte på världens bästa rygg. – Man har såklart extra fokus på Therese (Johaug), säger Fossesholm till NRK.

Norska skidförbundet väckte uppståndelse 2019 när de avslöjade att Fossesholm fått dispens för att ta dopningsklassat tillväxthormon under tre års tid. 137 cm kort som 13-åring och idag mäter hon 151 cm, men har via sina framgångar skapat gladare rubriker och förhoppningar – men också en bromsande omgivning.

– Jag tycker att hon ska få slippa den värsta pressen. Vi vet att hon kan vara med och slåss i världstoppen och vi vet att övergången till att börja tävla i världscupen är tuff, säger landslagschefen Espen Bjervig.

I fjol blev det dubbla JVM-guld och en chans i världscupen där hon slutade sensationellt femma under ett världscuprace i Falun. Fossesholm hyllas redan av sin stora förebild.

– Det är otroligt att få Helene med i laget. Hon är en offensiv och viljestark tjej som är orädd, säger Therese Johaug.

– Man har såklart extra fokus på Therese (Johaug). Hon är ju världsbäst och det finns ett och annat att snappa upp. Jag lär mig något hela tiden, säger Fossesholm till NRK.

Se HELA reportaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.