Här är Northugs bästa Sverige-hån

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug lägger av.

Förutom alla meriter är det nog många som minns den norske stjärnans pyskningar till grannlandet Sverige.

Här är tre av hans mest klassiska hån.

Petter Northug är inte bara en flerfaldig världs- och olympiamästare.

Han är även en mästare på att utmärka sig med diverse hån, uttalanden, psykningar och andra uppmärksammade incidenter mot sina motståndare – inte minst svenskarna.

VM i Falun

Här är tre klassiska Northug-scener, som har engagerat och även upprört.

2011: Northug var, som så oftast annars, överlägsen i upploppet när VM-stafetten i Holmenkollen avgjordes. Han hade en stor lucka och kunde därför kosta på sig en liten show. Först hyschade han mot publiken och sina konkurrenter. Sedan bromsade han in vid mållinjen och gick därför i mål just innan Sveriges slutman Marcus Hellner kom.

Efter målgången vrålade han in i kameran. ”Kung Carl Gustaf, can you hear me! Björn Borg, Ingemar Stenmark, you guys took a hell of a beating!”

Tilltagen uppskattades inte av SVT Sports Jonas Karlsson som kallade Northug för en gris.

2012: I världscupstafetten i Gällivare var Northug åter långt före sina konkurrenter. Då valde han att åka in på upploppet med en flagga. Dock inte en norsk, utan en svensk.

– Jag hoppas att det gör lite extra ont för svenskarna. Om Sverige hade vunnit en stafett i Norge och gått i mål med norsk flagga hade det nog svidit lite extra mycket, sade Northug efteråt.

2013: I VM-stafetten i Val di Femme 2013 var han åter överlägsen. Närmast efter var Carl Halfvarsson, men Northug tyckte inte att han var något större problem. Han viftade ut med armarna som att han tyckte att det var alldeles för enkelt. Efteråt tackade han Sverige för att de skickade ut Halfvarsson på den sista sträckan.

– Vi blev överraskade. Men vi tackade och tog emot, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet