Här kraschar Cologna – i karriärens sista världscuplopp

Uppdaterad
Publicerad

Femmilen i Holmenkollen var Dario Colognas sista världscuplopp i karriären.

Det kunde ha gått bättre – 35-åringen vurpade, rejält.

– Det såg farligt ut, jag hoppas att åskådaren är okej, säger Cologna till SVT Sport.

Dario Cologna är 35-åringen från Schweiz som är en av de främsta mästerskapsåkarna genom tiderna. Med sina fyra individuella OS-guld och tre individuella VM-medaljer är han en av sportens stora.

Inför söndagens femmil meddelade Cologna på sociala medier att världscuploppet skulle bli hans sista i karriären.

Körde omkull åskådare i hög fart

Efter passeringen 36,2 kilometer vände banan utför och där small det till för Cologna som då låg på en tionde plats. Han flög rakt in i en åskådare vid sidan av banan.

– Simen Hegstad Krüger ramlade framför mig, jag kunde inte undvika, det såg farligt ut, jag hoppas att åskådaren är okej, säger Cologna till SVT Sport.

– Det var omöjligt att komma ikapp efter, jag hoppas att alla är okej.

Har vunnit loppet tidigare

Det var norrmannen Simen Hegstad Krüger som tappade balansen och drog med sig schweizaren i fallet.

– Krüger ställde till det väldigt mycket för Cologna, det var omöjligt för Cologna att undvika det där. Det är lite is där, han flög rätt ut i skogen, säger Viaplays expert Anna-Karin Strömstedt.

Cologna har stått som segrare i det klassiska loppet en gång tidigare, för fyra år sedan. Han vann efter en tajt spurt mot Martin Johnsrud Sundby där målfoto krävdes för att en segrare skulle kunna koras. 

Slutade på nionde plats

Cologna inledde årets säsong i Gällivare på den nationella premiären, men har inte fått till resultaten som tidigare säsonger. Redan då var det allmänt känt att detta skulle bli schweizarens sista säsong.

– Jag är nöjd med mitt sista lopp, det är skönt att avsluta så här, det är emotionellt och svårt att beskriva, men nu är det dags för nytt kapitel, säger han efter målgången i Holmenkollen.

Han hyllades stort, med champange, banderoller och kramar. Cologna, som debuterade i världscupen 2006, gjorde sitt 286:e och sista framträdande i dag.

– Det var härligt, vi ska fira lite mer och jag har haft många fina stunder och tävlingar med laget, det kommer nog att bli ett eller annat firande under våren också.

Minns dusterna med svenskarna

Cologna lyfter fram OS i Sotji 2014 som en höjdpunkt. Där blev det mot alla odds två individuella guld efter att han varit skadad innan.

– Att vinna totala världscupen över Northug (Petter) i Falun och säkra totalen var också häftigt, sedan minns jag alla strider med Olsson (Johan) och Hellner (Marcus).

Cologna åker även de schweiziska mästerskapen senare i år, men det här var hans sista framträdande i världscupen.

Dario Colognas främsta meriter

Olympiska spel:

* OS-guld 15 km fritt 2010 i Vancouver

* OS-guld 30 km skiathlon 2014 i Soitji

* OS-guld 15 km klassiskt 2014 i Sotji

* OS-guld 15 km fritt 2018 i Pyeongchang

Världsmästerskap:

* VM-guld 30 km skiathlon 2013 i Val di Fiemme

* VM-silver 50 km klassiskt 2015 i Falun

* VM-silver 30 km skiathlon 2015 i Falun

Världscupen:

* Fyra totala segrar (2008/2009, 2010/2011, 2011/2012, 2014/2015)

* 26 vinster

* 73 pallplatser

Tour de Ski:

* Tre totala segrar (2010/2011, 2011/2012, 2017/2018)

* Sex totala pallplatser

Blev den första skidåkaren på herrsidan att vinna Tour de Ski två gånger i rad, 2010/2011 och 2011/2012. Bara Aleksander Bolsjunov har lyckats med bedriften senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.