Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bildbyrån

Sundby kan ta VM-guld men får ändå ingen stafettplats

Uppdaterad
Publicerad

Norge tog i dag ut sin VM-trupp till Oberstdorf om tre veckor. Trots tolv herråkare fick Martin Johnsrud Sundby ingen plats. Han kommer dock till start på 15 km fritt där han har en friplats efter guldet för två år sedan. Även om Sundby skulle försvara sin titel kommer han inte att få plats i stafettlaget.

– Han har bara sin friplats, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum. 

Resultaten har uteblivit för Johnsrud Sundby som bara har sin friplats på 15 km fritt eftersom han vann distansen i Seefeld för två år sedan, då i klassiskt. Det är framför allt ryggen som spökat för 36-åringen som gör en egen satsning in mot mästerskapet.

15 km fritt avgörs onsdagen den 3 mars och två dagar senare avgörs stafetten över 4x10 km. Men redan nu står det klart att Sundby inte kan köra in sig i laget.

Betyder det att han inte är aktuell för stafettlaget även om han vinner guld på 15 km?

– Han kommer inte att få köra. Vi har tagit ut en trupp baserad på de resultat som presterats, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum till NRK.

En reserv på hemmaplan

Elva åkare är redan uttagna. Det norska laget håller en plats öppen för en reserv på hemmaplan, som alltså går före Sundby.

– Vi tycker att det är klokt om det skulle bli smitta i truppen även om vi naturligtvis hoppas att det inte blir så, säger Nossum.

För ett par veckor sedan blev Sundby 14:e på skiathlonen över 30 km i de norska mästerskapen och insåg att han inte skulle få någon VM-plats.

– Det är bara att skrota alla planer som jag haft. Jag måste göra en ny plan fram till början av mästerskapet och kanske måste jag börja redan ikväll, sade Sundby då med fokuset på VM:s 15 km.

ARKIV: Här utmanar Björgen Johaug i gymmet (16 dec 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.