Svenske landslagschef Anders Byström. Foto: Bildbyrån

Anders Byström: ”Ingen vill frånsäga sig evenemang – är så mycket pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Varför tävlas det inte på färre orter under pandemin?

Mycket handlar om att Internationella skidförbundet inte äger världscuptävlingarna – och om pengar.

– Jag tror ingen vill frånsäga sig sitt evenemang, säger svenske landslagschefen Anders Byström.

Medan Sverige, Norge och Finland valt att hoppa av skidornas världscup resten av året på grund av coronapandemin, fortsätter skidskyttarna att tävla.

En förklaring är att det internationella skidskytteförbundet (IBU) äger alla världscuptävlingar, till skillnad från det internationella skidförbundet (Fis), och därmed har större möjlighet att påverka upplägget, bland annat genom att tävla på färre orter.

På längdsidan är det inte lika enkelt.

De arrangörer eller nationella förbund som har tilldelats tävlingar av Fis vill ofta inte ställa in sina evenemang, inte minst på grund av ekonomiska aspekter.

”Inte så mycket kritik”

Att de nordiska länderna valt att nobba de kommande tävlingarna i Davos och Dresden har väckt viss kritik, men Anders Byström tonar ner reaktionerna.

– Jag tycker inte vi har fått så mycket kritik. Snarare stor respekt och förståelse för de beslut vi har tagit, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Det är klart att alla vill att vi ska vara där, produkten blir ju sämre om vi inte är det. Så marknadsmässigt och tv-mässigt är det ju klart att man inte tycker det är bra, men vi ser det i ett större perspektiv än så. Vi tänker inte bara ekonomi utan vi tänker på åkarnas hälsa och det finns inga argument som slår det.

”Ska mycket till”

Att de avhoppade landslagen kunde ha agerat tidigare har han svårt att se.

– Jag vet inte vad man skulle kunna ha gjort. Vi har haft löpande möten och sett an situationen. Fis har ett annat system än IBU. Fis äger inte sina evenemang utan har delat ut evenemangen till Schweiz och Tyskland i det här fallet och då är det upp till dem om de vill ställa in. Och det gör man så klart inte för de vill ha evenemangen. Det är inte så lätt. Rannsakan är i så fall att man skulle ha tryckt ännu tidigare på att man skulle ha frånsagt sig sina egna evenemang, men det tror jag ingen vill göra, säger Byström.

Att minska antalet tävlingsorter är därför svårt i nuläget.

– Det skulle ha behövt betyda att man som nation eller förbund säger att “vi behöver inte arrangera i år”. Men det ska mycket till för att göra det för det är så mycket pengar inblandat, och man vill hålla fast vid sina orter. Det är inte så enkelt, säger Byström.

Det Fis kan göra, menar han, är att göra de redan utdelade evenemangen så säkra som möjligt.

– Det försöker man göra och jag tycker det är bra att de lyssnar på den kritik som kommit in. Men resorna kommer man aldrig ifrån, vi måste resa för att kunna tävla, säger Byström.

KLIPP: Läkaren: Därför hoppade Sverige av

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.