VM-guld till Sundby – bröt dubbel förbannelse

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johnsrud Sundby vann herrarnas 15 kilometer, klassisk stil. För Norge är en 37 år lång negativ svit i just klassisk stil på distansen bruten. Det var dessutom Sundbys första individuella mästerskapsguld i karriären.

– Jag trodde inte att det skulle bli så känslosamt, men jag har väntat länge på det här, säger han.

Det är hela 37 år sedan Norge vann VM-guld på 15 km klassisk stil. Året var 1982 och VM gick i Oslo när Oddvar Brå knep guldet.

Under VM i Seefeld skulle de norska herråkarna bryta den dystra trenden, och det blev alltså Martin Johnsrud Sundby som blev mannen att göra det. Efter ett starkt lopp tog han sig in före ryssen Alexander Bessmertnykh och kunde vinna.

– Äntligen får jag den här medaljen, säger en känslosam Sundby efter loppet.

Trea i loppet blev regerande världsmästaren Iivo Niskanen.

Calle Halfvarsson, som inför loppet talade om hur viktigt det var för honom, öppnade starkt med kroknade sedan och var till slut inte nära att utmana om några medaljer. Han slutade på 16 plats, 1:49.8 efter Sundby.

Annars var det ett speciellt lopp, där mycket handlade om åkarna som inte åkte, efter en stor antidopnings-räd från polisen.

I ett pressmeddelande skriver Österrikisk polis att nio personer är gripna, varav fem utövare: två österrikare, en från Kazakstan och två från Estland. Dessutom ska flera husrannsakningar ha gjorts.

Österrikiska tidningen Krone Zeitung skriver att det handlar om Dominik Baldauf och Max Hauke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.