• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Brittas historiska säsong lockar till fortsättning Foto: TT

Historisk Johansson Norgren satsar vidare i långa loppet

Imorgon kan hon kröna en historisk skidsäsong med tredje raka totaltiteln i långloppscupen. Men redan nu blickar Britta Johansson Norgren mot nästa vinter. – Jag har fått leda utvecklingen och det är viktigt för mig att känna det, säger hon till SVT Sport inför säsongsfinalen i finska Levi.

Hon har precis fyllt 35 år, men känner sig inte särskilt gammal. Inte med elva år äldre Anders Aukland i full satsning på herrsidan och med de framgångar hon upplever.

– Om det inte hade varit så att jag kände att jag utvecklades så hade det varit dags att lägga av, säger hon och blickar tillbaka på en magisk säsong.

Sju raka segrar

En specialsatsning på stakning och inte minst spurter gav lysande betalt. Svenskan inledde säsongen med sju raka segrar, en historisk notering som också gett henne goda förutsättningar att inte bara vinna totalcupen för tredje året i rad, men också spurtpriströjan och troligen den gröna bergströjan.

– Jag måste ha som sämst en fjärdeplats om Astrid Öyre Slind vinner. Jag hoppas på att plocka hem dubbla tröjor. Det är ett tufft lopp här, jag vet inte om det blir fäste eller inte som gäller, men det lönar sig väl inte lika mycket som i de två senaste loppen.

– Jag hoppas ju att det är till min fördel, med backigt och stakning och att jag är tillbaka på pallen, säger hon inför avslutningsloppet, 70 km mellan Ylläs och Levi.

Vill lyckas i Birken

Den senaste månaden har varit lite tuffare för Britta Johansson Norgren som ju blev fyra i både Vasaloppet och Birkebeiner och sen åtta i det extrema Reistadlöpet. Just det är något som är avgörande för att hon faktiskt fortsätter!

– Det händer mycket i stakåkningen och i långloppen. Jag vill vara den som leder utvecklingen. Förhoppningsvis ska jag kunna bli ännu lite bättre och även kunna ta hem de här lite backigare loppen som Birkebeinerrennet, säger Britta som efter helgen ska sätta sig ner och planera för kommande vinter och sen unna sig lite ledigt.

– Det har varit en både bra och lärorik säsong, så på ett sätt är det tråkigt att den tar slut. Samtidigt börjar både kroppen och huvudet att bli lite slitna, så det ska bli skönt att göra sista rycket och känna att man har kört hela vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer