Kostrådgivaren som hejdade Anna Haags energibrist

Hon möter energibrist i vardagen: ”Allt handlar om medaljen”

Uppdaterad
Publicerad

Ätstört beteende och energibrist är vardagsmat bland uthållighetsidrottare. Idrottsnutritionisten Petra Lundström möter det hela tiden och var också den som hjälpte Anna Haag.

– Precis som de flesta idrottare hade hon inte kunskapen om hur mycket hon behövde i förhållande till energiutgifterna, säger hon till SVT Sport.

Anna Haag är långt ifrån ensam. Enligt Lundström, som också är forskare på Karolinska Institutet, är det framför allt i uthållighetsidrott, viktklassrelaterade sporter och ”sporter där låg vikt anses spela roll för prestationen”.

– Ofta handlar det om dålig kunskap. För en idrottare handlar allt om att få sin medalj och dom är beredda att göra väldigt mycket för det.

Höga energiutgifter behöver täckas upp, ofta genom att göra måltiderna mer energitäta och som i Anna Haags fall krydda med mellanmål och även tillföra energi under passen.

Vad tänker du kring idrottare som går ner i vikt och ser förtjänster med det?

– Du kan känna dig pigg, fräsch och på gång, du kan få en prestationsförbättring i två-tre månader, men sen brukar problemen komma, i form av förkylningar, dålig sömn, sämre humör, man svarar inte på träning. Man presterar sämre och för kvinnor kan man få ett menstruationsbortfall eller oregelbunden mens, säger Lundström.

Se SVT Sports reportage om när elitidrottare äter för lite, där Anna Jönsson Haag sina erfarenheter av att ha ett ätstört beteende – och om vändningen som kom 2016.

5 tecken på energibrist

Här är Petra Lundströms 5 tydligaste tecken på energibrist:

  1. Snabb viktminskning  
  2. Sämre humör  
  3. Sover sämre  
  4. Mag- och tarmproblem  
  5. Svarar inte på träning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.