Ida Dahl. Foto: Maria Wallberg SVT

Ida Dahls besvikelse under Vasaloppet: ”Ett rent helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Ida Dahl kom till Vasaloppet som en av förhandsfavoriterna efter en urstark säsong hittills med sex pallplatser, varav fyra segrar.

Men det blev en tuff dag för 26-åringen som slutade på en sjundeplats, 14.24 bakom vinnaren Astrid Öyre Slind.

– Vasaloppet blev ett rent helvete, säger hon till Längd.se.

Ida Dahl hade ledningen i Visma Ski Classics med 1454 poäng. Tvåa var Britta Johansson Norgren med 1384 poäng. Men efter söndagens Vasalopp leder nu Johansson Norgren totalen med 35 poäng före just Dahl – som hade chansen på en Grand Slam, att vinna de fyra Classics-loppen som ingår i Visma Ski Classics.

Efter Vasaloppsstarten märkte hon att skidorna var det stora problemet.

Vasaloppet

– Det var kallt i starten och jag tänkte först att det blir nog bättre längre fram. Men på myrarna efter startbacken insåg jag att det här går inte. Jag hade inte skidor så jag kunde hänga med. Vi missade fullständigt med skidorna. Jag vet inte exakt vad som gick fel men det måste varit fel i skidvalet, säger Dahl till Längd.se

”Nära på att bryta ihop”

Resten av loppet blev inte alls som 26-åringen hade tänkt sig och det påverkade henne mentalt.

– På slutet var jag så trött och nära på att bryta ihop. Tårarna brände i ögonen när mamma langade dricka till mig, säger hon.

Efter en femteplats i Tartu, fjärdeplats i Tjejvasan och en sjundeplats i helgen återstår nu fyra lopp för Dahl, som jagar Britta Johansson Norgren.

Klipp: Reportage med Ida Dahl inför Vasaloppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet