Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Max Novak är kritisk mot landslagschef Anders Byström. Foto: Bildbyrån/SVT Sport

Ilskan mot svenska landslaget: ”Jag gillar inte att bli blåst”

Uppdaterad
Publicerad

Max Novak var aktuell för en plats i världscupen – men nobbades.

Nu är långloppsspecialisten kritisk mot den svenska landslagsledningen.

– Jag gillar inte att bli blåst på det här sättet, säger han.

26-årige Max Novak har fått en bra start på säsongen. Efter en imponerande sjätteplacering i Bruksvallarna sa långloppsspecialisten att han hoppades få på en chans i världscupen.

Det har han ännu inte fått. På sin egen Youtube-kanal vädrar Novak nu sin besvikelse mot det svenska landslaget.

– Jag har varit besviken förut också, men den här gången är det annorlunda, säger han och pekar på sina resultat under säsongsstarten.

Han var hoppfull efter att ha kommit nia i långloppet under norska cupen i Gålå.

Fanns med i diskussionen

– Jag fick ett samtal från svenska tränaren Anders Högberg och han sa att de var imponerande och att jag fanns med i diskussionen kring truppen till Lillehammer.

Kort därefter fick Novak ett meddelande där han slutligen nobbades en plats.

– Jag ringde Anders Byström (landslagschef) för en förklaring och fick höra att de inte kunde värdera mitt resultat i Norge eftersom tävlingen inte fanns med i deras dokument för uttagningskriterier. Men jag tycker att det är struntprat. När jag läser dokumentet har jag svårt att se hur de kan ignorera den tävlingen.

Novak menar att landslaget inte förhåller sig till de uttagningskriterier de själva satt upp, men säger att han nu lägger sitt fulla fokus på långloppscupen.

– Men det förändrar inte att jag inte gillar att bli blåst på det här sättet, avslutar han.

Landslagets svar

Landslagschefen Anders Byström berättar för SVT Sport att han har pratat om detta med Max Novak och vill inte säga mer om situationen i sig.

Vad gäller Gålå och uttagninskriterierna säger Byström:

– Vi har skrivit kriterierna så och ser på Bruksvallarna och fjolåret i första hand till den här tävlingen. Tyvärr är det så, men vi måste stå för det vi har skrivit, säger Anders Byström till SVT Sport.

Varför är det så?

– Vi vill se åkarna mot varandra, som i Bruksvallarna, annars måste vi kräva att alla åker till Norge och det är inte rimligt.

Är det kört för honom i världscupen?

– Ingenting är kört, han har uttryckt intresse för att åka i världscupen och det är jättekul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.