Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Inför Birkebeinerrennet – ”Johaug är den största favoriten”

Uppdaterad
Publicerad

Långloppsåkarna ska i morgon göra upp i Birkebeinerrennet, den elfte tävlingen i årets Ski Classics. Loppet är ett av de mest legendariska långloppen i världen och den här helgen kommer bland annat Therese Johaug göra långloppsspecialisterna sällskap.

– Therese Johaug är den största favoriten. Hon har världens högsta kapacitet, och kommer att satsa allt för att avgöra loppet i den tunga klättringen, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Världscupen i traditionell längdskidåkning är över för den här säsongen och då passar en del av åkarna på att utmana långloppsspecialisterna i Ski Classics. Therese Johaug som meddelat att hon ska avsluta karriären är ett av de stora namnen som ska försöka vinna på hemmaplan. Banan passar henne bra enligt SVT Sports expert.

– Banan i Birkebeinern är rejält kuperad och påminner mer om en ”vanlig” femmilsbana i världscupen än de flesta loppen i Ski Classics. Det ger de traditionella åkarna en relativ fördel jämfört med övriga lopp, säger Anders Blomquist.

– Med samma resonemang så landar jag i att Therese Johaug är den största favoriten. Hon har världens högsta kapacitet, och kommer att satsa allt för att avgöra loppet i den tunga klättringen upp på fjället under loppets inledande 15 km. Om hon inte lyckats skaka av sig långloppstjejerna där, så öppnar det upp chansen för alla som har hängt med. Men jag tror att hon i kraft av sin oerhörda syreupptagning lyckas med sin målsättning.

”Frågetecknet är hennes form”

De sju senaste gångerna som loppet körts har det blivit norsk seger på herrsidan och det tror Blomquist att det kan bli även i år.

– Det är många som har kapacitet att vinna årets upplaga. Några svenska namn och ännu fler norska är de största favoriterna. Jag väljer Martin Löwström Nyenget, en åkare som har presterat både i Ski Classics och i världscupen (hann vann femmilen i Holmenkollen för ett litet tag sedan).

Ida Dahl har sex pallplatser, varav fyra segrar, men i Vasaloppet var det tufft för 26-åringen som hade problem med skidorna. Nu vill hon ha revansch.

– Om Ida lyckas med materialet och hittar tillbaka till den form hon hade i januari, så kan hon vinna årets Birkebeiner. Hon är en av världens starkaste damer på att staka uppför, så banan passar henne bra. Frågetecknet är hennes form men också vilken fart Johaug kan sätta upp, säger Blomquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.