De ryska åkarna får inte plats i Gällivare. Arkivbild. Foto: TT

Stadsflytten stoppar ryssar under skidpremiären

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan var det 100 ryska längdskidåkare under skidpremiären i Gällivare. Den här gången stoppas ryssarna på grund av stadsflytten.

Bostäder och service har avvecklats de senaste 50 åren till förmån för gruvbrytning. Nu har stadsomvandlingen i Malmberget tagit fart på allvar. Det innebär utmaningar för arrangören av skidpremiären i Gällivare då entreprenörer har bokat ett av hotellen i Gällivare.

– Samhället måste flyttas och vi har begränsade möjligheter att ta emot åkare i år. Vi fick tyvärr tacka nej till de ryska landslagsåkare som i stället är i Finland och laddar inför säsongen. Det blir ett mindre internationellt inslag än 2017, säger Stefan Nieminen, verksamhetschef vid Gällivarepremiären.

Svenska eliten

Under 2017 var det 100 ryska åkare där åkarna dominerade på herrsidan.
De svenska landslagsåkarna får ändå tampas med åkare från Kanada, Kina, Mongoliet, Polen och Schweiz där OS- och VM-mästaren Dario Cologna finns med på startlinjen. Ebba Anderssons medverkan är högst osäkert då hon under en löptur halkade och skadade ett knä. Men Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Stina Nilsson, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist finns med på startlinjen.

– Trots att det internationella startfältet inte är lika stort känns det väldigt kul att vi kan bjuda ett sådant starkt startfält med flera världsstjärnor, säger Nieminen.

Lagrad snö

På fredag inleds skidpremiären med 10 kilometer fri stil för damerna och 15 kilometer fri stil för herrarna. Tävlingarna fortsätter sedan med klassisk åkning över 10 och 15 kilometer för att på söndagen avsluta med sprint.

Förutsättningarna ser också ut att vara bra.

– Det har varit en tidig vinter och vi har haft en slinga på 7 kilometer med natursnö sedan den 20 oktober. Vi  har också lagrat snö från förra säsongen och sedan en vecka tillbaka kör vi på tävlingsbanan. Det ser jättebra ut, säger Stefan Nieminen.

Till helgen är det premiär för Vinterstudion då SVT Sport sänder direkt från Gällivarepremiären.
Hålltiderna ser ni i faktarutan nedan.

Fredag:
10.40-14.00, SVT1 och SVT Play: Längdpremiär i Gällivare.10 km fristil herrar,
11.00-12.30, 5 km fristil damer, 12.55-13.55

Lördag:
11.00-12.15: Längd, 15 km klassiskt herrar i Gällivare
12.10-13.15: Längd, 10 km klassiskt damer i Gällivare

Söndag:
11.15-13.00: Längd, sprint damer och herrar i Gällivare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer