Therese Johaug har vunnit en första seger; IOK kommer inte att överklaga hennes dopningsdom. Foto: TT.

IOK kommer inte överklaga Johaugdomen

Uppdaterad
Publicerad

IOK kommer inte att överklaga domen på 13 månaders avstängning för Therese Johaug. I morgon kommer det internationella skidförbundet Fis med sitt utlåtande.

– Vi kan inte göra annat än vänta. Vi hoppas att Fis inte överklagar, säger Johaugs manager Jörn Ernst till Verdens Gang.

Det var för några dagar sedan som teamet runt Johaug fick besked via e-post om att IOK inte går vidare men man väntade tills VM i Lahtis tog slut igår innan man kommunicerade ut det.

Står sig domen på 13 månader kan Johaug åka hela nästa säsong med OS i Pyeongchang som höjdpunkt 9-25 februari. Norskan är då fri att tävla igen från 18 november.

Kan hållas på halster av Wada i tre veckor

Förutom Fis kan även antidopningsbyrån Wada överklaga domen från Norges Idrottsförbund men med dagens besked är en tung instans avklarad. Det är en utdragen process och Wada har ytterligare tre veckor på sig innan man behöver ge besked om man överklagar eller inte.

– Therese tränade i Seiser Alm förra veckan och den här veckan är hon på resa med sin bror den här veckan, säger hennes manager.

Här kommer Johaugfallet i en sammanfattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer