Foto: Bildbyrån

Jens Burman: ”Inte hängt med andra nationer vallamässigt”

Uppdaterad
Publicerad

I går kom beskedet att Petter Myhlback blir ny vallachef i längdlandslaget.
Jens Burman är positiv till ändringen i vallateamet.
– Vi har inte hängt med andra nationer vallamässigt i år, säger Jens Burman till Sportbladet.

Efter ett år på posten har Anders Niemi valt att hoppa av som chef för vallateamet och i stället tar Petter Myhlback över som ny vallachef.

– Jag tycker att det ska till en förändring. Man måste göra något annorlunda för att man ska få till en förbättring. Jag tror att det behövs nytt folk och ett nytt arbetssätt, säger landslagsåkaren Jens Burman till Sportbladet.

– Jag tycker inte att vi har hängt med andra nationer vallamässigt i år.

Vid flera tillfällen i vinter har vallainsaterna hamnat i fokus. Enligt uppgifter till SVT Sport har flera åkare varit ledsna och känt ett sviktande förtroende för skidlandslagets vallateam.

I februari hade det svenska skidlandslaget ett krismöte efter att vallateamet fått hård kritik efter en av etapperna i Ski Tour.

Burman säger att det handlar om att skapa kommunikation och trygghet mellan åkare och vallare. Han upplever att kommunikationen har varit bra men att vallarna inte alltid tagit åt sig av vad åkarna sagt.

– Ibland känns det som att man har sagt vad man tycker men så har det ändå fallit tillbaka lite i gamla mönster, säger han.

Han lyfter specifikt en sak som han hoppas kan bli bättre.

– Jag tror inte att det är dumt att man verkligen satsar på bra teståkare, unga fräscha skidåkare som nyss lagt av. Som kan vara ute och åka hela dagarna och verkligen har bra teknik i skidåkningen så de kan känna skidorna på ett sätt som vi åkare kan göra. Att ha bra teståkare är en viktig faktor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer