Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessie Diggins vinner Tour de Ski – se bilderna på en utpumpad segrare efter målgång. Foto: Viaplay/Bildbyrån

Jessie Diggins vinner Tour de Ski – Frida Karlsson fyra

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången i karriären vinner Jessie Diggins Tour de Ski.

Amerikanskan var helt slutkörd när hon gick i mål som sexa i den avslutande klättringen.

– Ett riktigt plågsamt lopp, säger Diggins till SVT Sport.

Det blev snabbt luckor i fältet när klättringen uppför Alpe Cermis började på allvar i den sista etappen i Tour de Ski. Heidi Weng tog kommandot och fick tillsammans med Sophia Laukli en liten lucka ner till övriga konkurrenter.

Vid 9,2 kilometer hade duon 21 sekunder ner till jagande Kerttu Niskanen och Jessie Diggins. I slutet av backen höjde Laukli tempot rejält, skakade av sig Weng och vann 17 sekunder före norskan.

Tour de Ski

Karlsson tappade pallplatsen

Tyngre gick det för Frida Karlsson blev tia i loppet och tappade därmed tredjeplatsen i Tour de Ski och blev fyra. I mål var hon nästan 1.22 efter segrande Laukli.

För Jessie Diggins blev det en sjätteplats i den avslutande etappen. Amerikanskan var helt slutkörd när hon gick i mål, föll ihop och blev liggande i flera minuter innan hon orkade resa sig.

– Jag hade problem att andas och hade lite panik över det, säger Diggins som slet rejält under etappen.

– Det var riktigt tufft. Jag kunde inte känna mina ben under andra halvan av loppet och jag tänkte bara att jag måste fortsätta. Det var smärtsamt, men jag lyckades.

”Revbenen har smärtat”

Diggins berättar att hon störts rejält av skadan på revbenen hon ådrog sig när hon ramlade under jaktstarten för tre dagar sedan.

– Revbenen har smärtat de tre senaste dagarna och det har varit en stor utmaning. Min specialitet verkar vara att handskas med smärta, skrattar hon.

Sjätteplatsen betyder att Diggins vinner Tour de Ski med 31 sekunder tillgodo på totaltvåan Weng och 39 sekunder tillgodo på trean Niskanen.

Näst bästa svenska i Tour de Ski blev Jonna Sundlig som efter dagens 15:e plats blev femma i totalen. För Linn Svahn slutade klättringen med en 16:e plats och därmed en sjätteplats totalt.

Totalställning i Tour de Ski 2024

1. Jessie Diggins, USA

2. Heidi Weng, Norge +31

3. Kerttu Niskanen, Finland +39

4. Frida Karlsson, Sverige +1.17

5. Jonna Sundling, Sverige +1.47

6. Linn Svahn, Sverige +2.06

16. Emma Ribom, Sverige +4.05

19. Moa Ilar, Sverige +6.55

27. Sofia Henriksson, Sverige +13.57

29. Lisa Ingesson, Sverige +24.04

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet