Foto: Bildbyrån

Johansson Norgren: ”Värderar det väldigt högt”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare idag utsågs Britta Johansson Norgren till världens bästa bästa långloppsåkare, enligt Ski Classics nya rankning. Ett kvitto på att träning och tävling har fungerat de senaste åren.
– Det är väldigt kul att få ett kvitto och det har ju gått väldigt bra de senaste året. Att få det nu innan säsongen gör ju att vill visa att jag fortfarande kan och ska vara där uppe, säger hon till SVT Sport.

Rankningen är baserad på både män och kvinnor och innefattar 27 000 åkare. I topp; Britta Johansson Norgren, som vunnit den totala långloppscupen de senaste fyra åren.

– Britta själv är inte den som framhäver sig själv. Men jag skulle nog säga att det är osannolikt att vi kommer få fram en sådan stor skidåkare igen, sa David Nilsson, vd på Ski Classics, till SVT Sport tidigare i dag.

Själv ser hon den här utmärkelsen som ett kvitto och som en morrot.

– Jag värderar det här väldigt högt. Det är alltid väldigt roligt och det ger motivation. För mig betyder mina prestationer och resultat ute i skidspåret mest, men det är dom som ligger till grund för det här. Alla utmärkelser man kan få efteråt är ett bevis på att man gjort någonting bra. Det kan vara bra att påminna sig om det ibland.

”Man kan inte gå ut och träna på julafton”

Johansson Norgren är 36 år gammal och bäst genom tiderna i långloppscupen. Hittills har hon haft en lång och framgångsrik karriär och det är vägen fram som tagit henne till toppen.

– Det är många olika faktorer till den senaste framgången. Min karriär har ju varit väldigt lång där det gått upp och ner, vilket har gjort att jag lärt mig mycket på vägen. Det krävs mycket och det krävs att man anpassar livet. Förr kunde man tänka att ”man kan inte gå ut och träna på julafton”. Men man tänker inte på det längre eftersom det blivit en livsstil.

Hon hade tankar på att lägga av efter fjolårssäsongen. Men med seger i långloppscupen och Vasaloppet tänkte hon om och kände att hon inte var klar.

– Egentligen går jag långt på övertid. Jag trodde att jag skulle ha lagt av för längesedan. Jag tar ett år i taget och det har jag gjort de senaste åren. I slutet på förra säsongen kände jag mig inte redo att lägga av även om jag gått i tankarna om att lägga av. Det är så det kommer vara i slutet på den här säsongen också, Har jag motivation till att göra träning ännu bättre? Den dagen jag känner att jag inte kommer orka att bli bättre kommer jag vilja lägga av.

”Hoppas det räcker långt”

Hur ser du på din form och dina chanser i vinter?

– Det är alltid svårt att jämföra mot andra när man inte vet hur de har jobbat. Men jag känner att jag gjort ett bra jobb och hoppas att det kommer räcka långt, förhoppningsvis redan från början.

Hon tycker även att intresset för långlopp har vuxit den senaste tiden.

– Det växer otroligt mycket. Jag tyckte att det växte massor under förra året och jag känner att det har vuxit ännu mer till i år. Det finns ett otroligt intresse för långlopp, det märker man när man är ute.

Rankningen är baserad på resultat tio år bak i tiden och poängen räknas på åkarnas 20 bästa resultat de två senaste åren. Poängen delas ut efter formel på procentuell tid bakom vinnaren uppdelat i en dam- och en herrklass. Vinnaren i ett givet lopp får 2 miljoner poäng samt en placeringsbonus på 200 000. Sen är det en exponentiellt fallande kurva i poäng, för att premiera bra åkande i stället för mycket åkande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer