Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg är i fokus inför världscupavslutningen i Quebec. Foto: TT.

Johaug kritisk till sträcktidssegern i jaktstarten: ”Fel att få en seger på det viset”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug fick sträcktidssegern i Lillehammers jaktstart i december trots att hon inte var snabbast på etappen. Hon är kritiskt till upplägget.

– Det var fel att få en seger på det viset, säger Johaug.

Therese Johaug tycker att upplägget med en separat världscupseger för bästa tid i en jaktstart ska försvinna. Hon förstår knappt reglerna själv.

– Jag inser att det är svårt för allmänheten att följa, och jagvisste knappast att det verkligen var så. Så det är klart attnågonting behöver göras med upplägget, säger Johaug till NRK.

Det var i Lillehammer den 2 december som jaktstartsvinnaren Johaug även fick segern för bästa sträcktid på de avslutande 10 kilometerna, trots att hon var 0,1 sekunder efter Ingvild Flugstad Östberg på sträckan, detta beroende på att åkarna skickades ut på hela sekunder. Det gjorde att Johaug fick 50 poäng medan Östberg fick 46, vilket kan få betydelse för den totala världscupställningen.

– Jag tycker att man kan slopa systemet där man kan få en världscupseger på ett sådant sätt. Det blir inte på lika villkor och då blir det fel att få en världscupseger på det viset, säger Johaug.

Okänd tysk hade snabbaste sträcktid i Lillehammer

Den främsta invändningen från Johaug mot att dela ut en etappseger i jaktstart är att det är en stor fördel att gå ut bakom och ha ryggar att gå på och slippa dra.

– Det är en väldigt stor skillnad mellan att gå ut i en klunga långt bak i fältet och att gå ut själv och få en världscupseger, även om du kommeri mål som nummer 36, säger hon och kan eventuellt ha tänkt på tysken Janosch Brugger.

Han gick ut som nummer 45 på jaktstarten i Lillehammer men fick världscupsegern för snabbaste sträcktid efter att ha gått i mål som 17:e.

Didrik Tönseth gick ut som tvåa i jaktstarten och var först i mål efter att ha haft 30:e tid på sträckan.

Med start under fredag kväll med sprinten avslutas världscupen i Quebec den här helgen. Ingvild Flugstad Östberg leder totalställningen med 97 poäng före Natalija Neprjajeva. Det finns 200 poäng att köra om.

Östberg har bett om att inte få specialhjälp av sina lagkamrater i jakten på världscupsegern. I Tour de Ski 2013 släppte Östberg fram lagkamraten Kristin Störmer Steira i sprintsemifinalen i Val Müstair för att denne hade större chans på totalsegern, något Östberg nu påminns om.

– Det som hände då kommer aldrig att ske igen, det var väldigt speciellt, säger Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.