• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Johaug rörd över stödet under avstängningen

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug var känslosam efter karriärens sista tävling på norsk mark. Allra mest har stödet under dopningsavstängningen som gjorde att hon missade OS 2018 betytt.

– Folk vet inte hur mycket det har betytt för mig, säger en tårögd Johaug till SVT Sport.

Utan att få frågan i en lång intervju med SVT Sport tog Johaug, 33, själv upp stödet från det norska folket under dopningsavstängningen under 18 månader mellan oktober 2016 och april 2018 då hon missade OS i Pyeongchang.

– Jag vill tacka det norska folket som stöttat mig och det är så grymt att stå här i dag. Det var som mest speciellt de två åren som jag var avstängd. Då fick jag så mycket hejarop, leenden och fina ord som har betytt mycket för mig. Det var extra speciellt att korsa mållinjen och tacka för mig, säger Johaug samtidigt som ögonen fylls av tårar.

Hur mycket har det norska folkets stöd betytt?

– Det har betytt enormt, folk vet inte hur mycket det har betytt för mig. Det var grymt att jag klarade av att komma tillbaka och har tagit nio guld i de internationella mästerskapen. Nu känner jag att jag är komplett, förklarar Johaug.

Berättade du nyheten i går för att folk skulle få en chans att hylla dig?

– Ja, jag visste att folk skulle komma hit och heja på mig en sista gång om de skulle ha lust till det. Det sätter jag ett enormt stort värde på. Det var en speciell dag i dag. Det är 5 mars och det var 5 mars 2011 som jag tog min allra första internationella seger här i Holmenkollen. Jag känner att det är en väldigt fin dag att avsluta på.

5 mars en speciell dag för Johaug

Therese Johaug återkom för övrigt flera gånger till att det var på dagen elva år sedan som hennes internationella karriiär tog fart med VM-guldet 2011 på tremilen i just Holmenkollen.

– Det var fantastiskt att kunna avsluta på det här sättet på samma datum som 2011. Det var samma stämning då som i dag. Det var fantastiskt.

Kunde du njuta av hejaropen där ute?

– Den sista gången på Frognerseteren (efter 26,6 km) passade jag på att vinka till publiken för att tacka för mig. Det är sista gången här för mig och jag klarar inte av att tänka på det eftersom jag då skulle börja grina, säger Johaug medan rösten tjocknar och tårarna tränger på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.