Therese Johaug kan tvingas göra om sina OS-förberedelser. Foto: Bildbyrån

Johaug kan tvingas ändra OS-planen: ”Svårt att planera”

Uppdaterad
Publicerad

Redan nu har Therese Johaug stött på problem i sin OS-uppladdning.

Det kan göra att hon väljer att träna utan sina landslagskompisar.

– Det är möjligt att jag kommer att göra det, säger Johaug till Dagbladet.

Nästa säsong är OS i Peking det stora målet för längdstjärnorna.

För att lyckas gäller det att åkarna får till en hel del höghöjdsträning under försäsongen för just höjden kommer att bli en av de allra största utmaningarna vid vinterspelen.

Under årets VM i Oberstdorf tävlade man på cirka 850 meters höjd, något som påverkade många åkare. I Kina väntar 1700 höjdmeter.

Men coronapandemin kan sätta käppar i hjulen för åkarnas träning. Osäkerheten kring landslagsträningarna gör att Therese Johaug kan behöva träna på egen hand.

– Det är möjligt att jag kommer att göra det. Det som är svårt är att planera långt i förväg nu med tanke på pandemin, du måste bara ta det lite som det kommer. Du måste titta på infektionstrenden i allmänhet i Europa, säger Johaug till Dagbladet.

”Det är osäkert”

De norska skiddamerna planerar just nu att träna i Italien i juni och sedan ha ytterligare ett höghöjdsläger i augusti/september samt ett i oktober. Men i nuläget avråds man från att resa av norska skidförbundet. Damtränaren Ole Morten Iversen säger att lägret i Italien är deras plan A, men att man har tre-fyra reservplaner.

– Det är osäkert. Vi hade inte kunnat genomföra det i dag, säger Ole Morten Iversen.

Iversen säger att höghöjdsträningen är extra viktig för de yngre i laget.

– Therese och flera av de äldre åkarna i teamet har tränat mycket på höjd tidigare och är kanske de som egentligen behöver samlingen i juni minst, samtidigt som de är de som vill ha den mest. Vi tror att flera andra behöver det mer för att få mer erfarenhet.

KLIPP: Therese Johaugs hyllning till Charlotte Kalla: ”En fantastisk idrottare” (26 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.