Foto: Bildbyrån

Johaug tvingas pausa flera veckor: ”Får se hur länge hon måste dra i bromsen”

Uppdaterad
Publicerad

Den norska skidstjärnan Therese Johaug missade rullskidsloppen i Toppidrettsveka förra veckan.

Nu kommer beskedet att hon är tvungen att ta en paus från sitt träningsupplägg i flera veckor på grund av överbelastning i låren.

– Lyckligtvis kände hon signalerna relativt tidigt, säger Johaugs tränare Pål Gunnar Mikkelsplass till norska Dagbladet.

Therese Johaug har tränat för hårt – och tvingades stå över rullskidsloppen i Toppidrettsveka förra veckan, och landslangssamlingen därefter. 

– Jag måste lyssna på kroppen nu och justera belastningen så att jag kommer tillbaka till det normala, sa Johaug då.

Nu kommer beskedet att hon tvingas ta en paus i flera veckor från sin träningsplan. Tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass berättar om Johaugs status.

– Signalerna som hon har känt är att hon är stel och trött i benen. Det är typiska tecken på att det blivit för mycket träning, säger Mikkelsplass till norska Dagbladet.

En orsak till överbelastningen tror Mikkelsplass kan vara norskans satsning på 10 000 meter löpning under sommaren.

– Therese lyckades med det och njöt av det, men i efterhand kan det ha varit en bidragande orsak till en för hög totalbelastning. Det var mycket grejer runt, som efteråt både ger positiv energi men som också tär.

– Det kommer att bli lite träning den här veckan. Vi får se hur länge hon måste dra i bromsen. Therese är inte den som har störts mest av problemet, men lyckligtvis kände hon signalerna relativt tidigt, säger Mikkelsplass.

KLIPP: Johaug efter succéloppet: ”Fantastiskt” (11/6)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.