Therese Johaug var överlägsen segrare i tremilen på VM. Foto: Bildbyrån

Johaugs överlägsna VM: Guld på allt individuellt

Uppdaterad
Publicerad

Det var inget snack. Världens bästa norska Therese Johaug gjorde i det sista loppet, som hon gjort hela VM, tog ett överlägset guld.

I tremilen stack hon redan efter några kilometer och körde sedan ensam hela vägen in i mål.

Johaugs VM-facit: Tre individuella guld och ett lagsilver. Se Johaugs guldlopp i spelaren ovan.

VM-drottningen var väl egentligen redan korad men på den avslutande tremilen satte Therese Joahug en tydlig prick över i:et med ett nytt överlägset VM-guld.

– Jag kämpade bra och ville gå fort från början sen gick det hela vägen, jag är så glad, mitt mål var en medalj, säger Therese Johaug.

Redan kort in på loppet kommenterade den svenska förbundskaptenen Rikard Grip Johaugs insats: ”Jag tror vi kan räkna bort henne där”, sa Rikard Grip.

Johaug historisk

Guldet avslutar Johaugs bästa mästerskap hittills. Hon tog även tre guld i Falun 2015 men då kom ett av dem i stafett. Hon tar med sig tre guld och ett silver (från stafetten) hem från Seefeld.

Dessutom har hon nu vunnit tre VM-guld på 30 km. Det är det bara hon, Marit Björgen och Jelena Välbe som har lyckats med. Det är också Johaugs femte medalj på distansen i VM-sammanhang, något som bara Marit Björgen har lyckats med tidigare.

Hon fick också sällskap på pallen av landslagskollegan Ingvild Flugstad Östberg i dagens lopp vilket innebär nytt medaljrekord för Norge i ett VM. Totalt har de tagit 21 medaljer i Seefeld. I Oslo 2011 och Falun 2015 tog Norge 20 medaljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.