Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlotte Kalla berättar om pressen hon satte på sig själv tidigt. Foto: Bildbyrån

Kalla om den egna pressen: ”Har varit mycket skam”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla har blivit älskad av svenska folket för sin passion vid framgångar – och motgångar.

I en intervju med SVT:s Jacob Hård berättar hon nu om den inre kritiska rösten som varit med henne under karriären.

– Det har varit mycket skam, och det är som inte rättvist, säger Kalla.

Från strålande glädje till svarta ögon. Charlotte Kalla har bjudit på känslor oavsett resultat, och bakom den passionen har det funnits en inre kritisk röst, som var särskilt påtaglig tidigt under karriären.

I en längre intervju med SVT:s Jacob Hård, som har kommenterat merparten av Charlotte Kallas lopp, berättar hon om hur det har varit att tackla motgångar och resan som tagit henne till den trygghet hon känner i dag.

”En balansgång”

– Jag kommer ihåg hur det var när jag kom in i landslaget som junior och jag kunde ha de där svarta ögonen och känna mig riktigt nedstämd när ett intervallpass gått dåligt, även fast jag visste att de här har en mycket stabilare träningsbakgrund än mig och vi är i augusti i Bruksvallarna, säger hon och fortsätter:

– Det har varit väldigt nyttigt att kunna hantera den här kritiska rösten, även fast jag också har vetat att det är något som gör att jag tar mig framåt. Men det är ju som en balansgång, hur mycket man ska tillåta sig vara i den.

Enligt Kalla har det hänt väldigt mycket jämfört med hur det var tidigare i karriären och att det har blivit tydligare för henne under de senaste åren, när det har gått lite tyngre i spåren.

”Mer i livet än skidåkning”

– Även fast jag kan bli besviken i dag, och grubbla och tvivla, har jag ändå en helt annan trygghet att stå på. Kanske speciellt de senaste åren så har jag verkligen prövats och utmanats att kunna hantera det ännu bättre.

Man hade ju en känsla, tidigare framför allt, att du har mått som det har gått väldigt mycket?

– Ja, men det har varit mycket skam, och det är som inte rättvist. Jag har försökt att ha distans till, att jag är inte mina resultat, men det är inte så lätt att göra om något som har funnits med så länge. Jag vet inte heller vart den skammen har kommit från. Men det är något jag känner mig glad över, att de perioderna är färre och kortare i dag. Det finns mycket mer i livet än skidåkning.

Se mötet mellan Jacob Hård och Charlotte Kalla på SVT Play från 18.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer