Jonna Sundling kan tangera Gunde Svans rekord. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sundling kan tangera Gunde Svan

Uppdaterad
Publicerad

Två VM-guld hittills.

Ett till – då gör Jonna Sundling sällskap med Gunde Svan.

– Lättare sagt än gjort, säger dubbla VM-guldmedaljören till TT.

Jonna Sundling är än så länge Sveriges VM-drottning i Oberstdorf. Och hon kan bli tidernas svenska dominant på ett längd-världsmästerskap. För det är bara en svensk som lyckats vinna tre guld på ett VM – det gjorde Gunde Svan 1989 i Lahtis efter vinster i femmilen, 15 kilometer och stafett.

26-åriga Sundling kan bli uttagen att få köra i något av de tre loppen som kvarstår. Främsta chansen till framgång finns i stafetten på torsdag, fjärde mars. Sverige är regerande mästare och Sundling är onekligen aktuell för någon av de fyra sträckorna.

”Bonus”

– Det är lättare sagt än gjort det där. Det är jättekul att jag verkligen har lyckats, det var inte självklart att jag skulle få åka sprintstafetten ens. Men just nu är siktet inställt på återhämtning och bara försöka ta in det här som har hänt. Om jag får åka mer så blir det bara en stor bonus, säger Jonna Sundling till TT.

Sundling har tagit sina två guld i sprint och sprintstafetten. I sprinten vann hon i överlägsen stil före norskan Maiken Caspersen Falla och slovenskan Anamarija Lampic.

Och i sprintstafetten segrade hon tillsammans med Maja Dahlqvist, där det var Sundling som spurtade hem guldet framför Schweiz.

KLIPP: Sverige tog VM-guld i sprintstafett

Svenskar med flera guld på ett VM

Tre: Gunde Svan VM 1989 Lahtis, 15 km (f), 50 km (f) och stafett

Två: Jonna Sundling VM 2021 Oberstdorf, sprint (klassisk stil) och sprintstafett (fri stil). Stina Nilsson VM 2019 Seefeld, sprintstafett (k) och stafett. Per Elofsson VM 2001 Lahtis, 15 km (k) och dubbeljakt. Thomas Wassberg VM 1987, 30 km (k) och stafett. Gunde Svan VM 1985 Seefeld, 30 km (k) och 50 km (f). Sven-Åke Lundbäck VM 1978 Lahtis, 50 km (k) och stafett. Assar Rönnlund VM 1962 Zakopane, 15 km och stafett. Sixten Jernberg VM 1962 Zakopane, 50 km och stafett. Sixten Jernberg VM 1958 Lahtis, 50 km och stafett. Karl-Erik Åström VM 1950 Lake Placid, 18 km och stafett. Nils-Joel Englund VM 1933, 18 km och stafett. John Lindgren VM 1927 Cortina d’Ampezzo, 18 km och 50 km.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.