Johannes Hösflot Kläbo, Norge. Foto: Bildbyrån.

Känner ingen glädje – nu väntar stora förändringar för Kläbo

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Kläbo har vunnit åtta sprinttävlingar den här säsongen.

Nu kommer han lägga om sommarträningen för att bli ännu bättre – med sikte på medaljer OS 2022.

– Det är ett stort beslut att fatta, säger han till NRK.

Johannes Kläbo berättade i förra veckan att han tappat glädjen till skidåkningen under den här säsongen.

– Jag saknar leken, för att använda ett sånt ord, sa han till NRK då.

Nu har 23-åringen bestämt sig för att lägga om träningsupplägget drastiskt i sommar. Orsaken är att Kläbo redan nu har sikte på OS i Peking 2022.

Mästerskapet i Kina kommer avgöras på hög höjd, 1650-1700 meter. Det innebär att världens bästa sprinter, som vunnit alla åtta sprinttävlingar han ställt upp i den här säsongen, kommer spendera närmare hundra dygn på hög höjd närmsta året.

– Jag måste göra det på riktigt. Annars är det ingen idé. Planen är att vi ska tillbringa mer tid på höjden nu och gå tilbaka till den goda, gamla höjdmodellen från förr i tiden. Det betyder att vi förmodligen kör fullt höjdupplägg, säger han till NRK.

Gör som Johaug och Östberg

I sommar beger sig Kläbo på egen hand, tillsammans med sin morfar Kåre Hösflot, iväg på hög höjd i tre veckor . Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg har haft ett liknande upplägg tidigare.

– Det är ett stort beslut att fatta. Men det här är förmodligen året då man kan prova. Vi vet vad som väntar under OS. Det är högt och då måste du spendera några dagar där och sikta på att det fungerar.

Norrmannen har hittills bara varit på ett enda höghöjdsläger i sin karriär. Det var i Font-Romeu i somras.

REPORTAGE: Stor uppmärksamhet kring Johannes Hösflot Kläbo (1 januari, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.