Kaos i starten av Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en minst sagt kaosartad start på Vasaloppet.

Flera åkare ramlade, bröt stavar och skidor.

– Det är mer eller mindre kaos, säger SVT:s reporter Therese Bosta.

David Sulkakoski stod i elitledet och hade således en bra startposition i det 98:e Vasaloppet, där nästan 16 000 kom till start.

Men det blev en kortvarig tävling för Sulkakoski som tvingades avbryta loppet redan efter några meter.

Vasaloppet

– Det var några som föll framför oss så föll vi kanske sex, sju stycken som var som en stor hop. Det var bara en som föll men kanske tio stycken som kom ihop sig och blev som en stor klunga och ingen kom upp och så skidade folk på oss. Det är tragiskt. Det är det här man har laddat för, säger han till SVT.

Mitt i startkaoset var det fler som hade det jobbigt. Tidiga rapporter gjorde gällande att Ida Dahl, en av favoriterna i damtävlingen, brutit skidan. Men det visade sig vara hennes stallkamrat i Ramudden, Ida Palmgren, istället.

– Det är klart att det går att få en ännu sämre start men nästan inte. Det här har påverkat några av loppets favoriter, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

SVT:s reporter på plats, Therese Bosta, gav en rapport från startområdet.

– Det är mer eller mindre kaos, folk har brutit sina stavar åt höger och åt vänster och vi träffade en kille där hela skidan var av. Volontärerna som står vid första kontrollen där man kan få en ny stav säger att det aldrig hänt att stavarna gått åt så fort och många har varit både upprörda och ledsna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet