Kläbo tycker inte om det nya poängsystemet för stafetter. Foto: Bildbyrån

Kläbo kritisk till regeländring – trots att han kan tjäna på den

Uppdaterad
Publicerad

Den norska världscupstvåan Johannes Hösflot Kläbo är inte nöjd med att stafettresultaten kommer att räknas in i årets världscupstotal. Detta trots att han troligtvis kommer att tjäna på det.

– Jag tycker det är fint att Fis testar något nytt. Men jag tvivlar på att det här är det bästa, säger han till norska TV2.

Johannes Hösflot Kläbo kom tvåa efter ryssen Alexander Bolsjunov i både Tour de Ski och den sammanlagda världscupen i fjol. De nya reglerna den här säsongen gör att stafettvinnarna får 25 poäng, tvåan 20 och så vidare i totalcupen och distanscupen.

Dessutom ränkas poängen från teamsprint i sprintcupen.

Även om Kläbo åker i ett framgångsrikt lag gillar han inte de nya reglerna, som gynnar åkare från starka stafettnationer som Norge, Sverige och Ryssland.

– Tänk om det kommer en ny Dario Cologna som inte har ett stafettlag, säger han.

Flera i det norska laget håller med Kläbo.

– Jag tycker att det är lite orättvist. Världscupen är en individuell tävling och jag tycker att Fis ska hitta andra sätt att locka de bästa åkarna till stafettloppen, säger Simen Hegstad Krüger till TV2.

Tränaren håller inte med

Även andra åkare uttrycker skepsis till de nya reglerna, något som norske landslagstränaren Eirik Myhr Nossum däremot inte håller med om.

– Jag tycker att det är bra, säger han. De senaste åren har stafetten bara blivit något för mästerskapen och inte för världscupen. För mig personligen är stafetten ett av de mer givande tävlingarna även om jag själv har bidragit till att nedvärdera stafetten. Vill man ha kvar stafetterna tror jag att det här kan hjälpa.

KLIPP: Kläbo vann efter mäktig spurt (03 januari 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johannes Hösflot Kläbo spurtvann i masstarten. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer