Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den norska uppvisningen i Falun Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Kläbo ledde norsk trippel i masstarten – Amundsen vann totalcupen

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo vann 20 km fritt masstart och sitt sjunde lopp i rad när världscupsäsongen avslutades i Falun.

Den norska landsmannen Harald Östberg Amundsen vann den totala världscupen för första gången.

– Overkligt, det måste nog sjunka in innan jag förstår, säger han till SVT Sport.

In mot upploppet var Kläbo utmanad av landsmannen Gjöran Tefre, 29, som blev tvåa i sitt första lopp i världscupen den här säsongen.

– Det känns bra och det var ett fint sätt att avsluta säsongen och att vinna sju tävlingar i rad är kanon. Det har varit en av mina bästa säsonger och jag kan inte göra så mycket mer när poängsystemet slår så snett, säger Kläbo, tvåa i totalen, till SVT Sport.

Jens Burman blev bäste svensk som åtta efter att ha varit ha varit offensiv i loppet och legat i täten ett par gånger inför bland annat ögonen på kung Carl XVI Gustaf.

– Det blir speciellt när det är så lätt bana, det dras ihop och jag misstänkte att det skulle bli en klungspurt på slutet och det är inte min starka sida, säger Burman.

Beslut om operation i morgon

19:e-placerade William Poromaa har haft en strulig säsong och ser nu fram att börja träna inför nästa.

– Jag gav mig fasen på att kriga på men det var svårt. Det räckte inte till och det är vad det är, säger William Poromaa som under måndag morgon kommer att ta beslut om den stukade tummen ska opereras eller inte.

Vid det första spurtpriset säkrade Harald Östberg Amundsen, reserv när säsongen startade, den totala världscupen. Han åkte i mål som 17:e i den gula ledartröjan.

– Det enda jag hade i huvudet var att ta poängen för att säkra världscupen. Efter den starka sprinten i fredags kunde jag sänka skuldrorna lite. Men det har inte känts lätt när Johannes vinner alla lopp nu i slutet, säger Amundsen till SVT Sport.

Det har blivit norska vinster i 29 av 34 herrtävlingar den här säsongen, en rekordförbättring av tidigare 28.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.