Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johannes Hösflot Kläbo, Alexander Bolsjunov och Emil Iversen från dagens snöfallsfallsetapp i Tour de Ski. Foto: Bildbyrån.

Kläbo tar det dag för dag med morfar: ”Planen är att starta i morgon”

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo drygade ut sin ledning i Tour de Ski genom att åka in som nia i snöfallet över 15 km masstart där hela fältet var samlat och inga utrbytningar gick att göra i det tunga föret i Oberstdorf. 22-åringen vill köra vidare i tävlingen.
– Planen är att starta i morgon och nu gäller det att ladda batterierna och hoppas att kroppen känns okej i morgon, säger tour-debutanten till SVT Sport medan snöflingorna yr på det tyska gärdet.

Kläbo har morfar Kåre Hösflot som personlig tränare och diskuterar även fortsättningen med landslagstränaren Arild Monsen. Inte ens Johannes är helt säker på vem i gruppen som har sista ordet, även om han hoppas på att det är han själv. Det är känt sedan tidigare att morfadern inte vill se en hel tour, som anses slita för mycket, för Johannes denna VM-säsong. 

– Helt säkert är att jag inte reser hem i dag i alla fall. Vi ska ta ett snack senare om hur vi gör med morgondagen. Jag garanterar ingenting men jag har lust att starta i morgon. Det vi diskuterar fram och tillbaka är hur kroppen reagerar och att touren inte får kosta för mycket, säger Kläbo.

Kläbo uttalar sig om touren som om han kommer att fullfölja den – när ingen av de två tränarna är i närheten.

Nöjd med att ha tagit bonussekunder på Bolsjunov

– Det känns skönt att leda touren även om det var tungt före i dag och lättare att ligga bak i klungan. Det viktigaste var att jag fick med mig bonussekunder mot (Alexander) Bolsjunov.

Det är dock inte Bolsjunov som jagar närmast Kläbo. Det är Sergej Ustiugov som vann överlägset för två år sedan och i och med årets tour åter fått ordentlig fart i spåret. Ryssen är 15 sekunder efter med tre distansetapper kvar att köra.

I morgon är det jaktstart över 15 km i Oberstdorf och Kläbo kommer att gå ut först. Väderprognosen talar om fem minusgrader, blandad molnighet med sol och ingen nederbörd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer