Johannes Hösflot Kläbo vid ett läger med det norska landslaget på Sognefjellet för tre veckor sedan. Foto: TT

Kläbo gör som Frida Karlsson – väljer eget upplägg

Uppdaterad
Publicerad

Det har väckt uppståndelse när Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn valt att stå utanför det svenska landslaget för ett eget upplägg inför nästa säsong.
Nu väljer Norges största stjärna Johannes Hösflot Kläbo att göra samma sak.
– Jag känner att jag har de resurser jag behöver, säger Kläbo.

Efter sommaren kommer den norska superstjärnan knappt alls vara med på det norska landslagets samlingar.

Den 28 augusti kommer 25-årige Kläbo att åka till Park City i USA på över 2000 meters höjd och vara där i fyra veckor. Sedan är han hemma ett par dagar innan han åker till höjden i Livigno (runt 1800 meter) den 10 oktober och blir där i tre, fyra veckor och så blir det en tredje höghöjdstur till Schweiz i samband med världscupen i Davos (1500 m) i mitten av december. Sedan ska Kläbo ta ytterligare en treveckorperiod i januari/februari på hög höjd inför VM i Planica, Slovenien som inleds 21 februari.

Alla dessa läger gör han i privat regi.

– Pappa är så klart med och så tar jag nog med en kompis som stöd och en sjukgymnast. Jag tror att det här blir bra och jag känner att jag har de resurser jag behöver, säger Kläbo till norska VG.

”Killarna i laget sa att det är okej”

Norska landslagsledningen och lagkamrater är införstådda med Kläbos upplägg. Saken har diskuterats och det finns inga konflikter även om man saknar sin superstjärna.

– Det är spännande. Men jag som tränare för sprintlaget vill gärna ha honom på alla samlingar. Det råder ingen tvekan om det. Men nu är han i en position där han kan pröva på detta. Vi har sagt ja till det och killarna i laget sa att det är okej, säger tränaren Arild Monsen.

Kläbo vill bygga röda blodkroppar för att öka syresättningen i blodet och bli uthålligare, ett långsiktigt mål inför OS Italien 2026. Det är en norsk tradition som praktiserats av mängder med stjärnor som Björn Dählie, Marit Börgen och Therese Johaug för att nämna några.

Kläbo tränar med norska landslaget i Telemark den här veckan, vilket blir det sista innan han prövar det egna upplägget.

– Jag kommer att göra det i år men kan inte svara på hur det blir i framtiden, säger Kläbo.

MER LÄNGD: Frida Karlsson efter uttåget ur landslaget: ”Gick lite väl snabbt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson efter uttåget ur landslaget: ”Gick lite väl snabbt”

Fem OS-guld
Sex VM-guld

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer