Legkov missar VM. Foto: Scanpix

Klart: Ryska stjärnorna missar skid-VM

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart. Sex ryska längdstjärnor, bland annat Aleksandr Legkov och Maksim Vylegzjanin, missar VM i Lahtis på grund av avstängning i väntan på dopningsutredning. Idrottens skiljedomstol Cas avslog ryssarnas överklagan om att inte få delta på VM.

Strax innan jul släpptes en bilaga till Wada-professorn Richard McLarens rapport, där sex ryska längdskidåkare pekades ut som dopade under OS i Sotji 2014. Internationella skidförbundet stängde genast av samtliga sex åkare.

Samtliga sex överklagade vid årsskiftet, men den avslogs av Fis – vilket innebar att fallet överklagades till högsta instans – Cas.

Men i dag står det klart att Cas avslår överklagan för fem av idrottarna. De fem namnen är Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maksim Vylegzjanin, Aleksandr Legkov and Jevgenij Belov.

– Det här är helt orimligt och väldigt orättvist. Legkov sitter hemma och är förtvivlad, säger Markus Cramer, Legkovs tyske tränare, till norska Dagbladet.

Julija Ivanova är även hon avstängd under VM, hon överklagade aldrig till Cas, bekräftar domstolen till SVT Sport på mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.