Vasaloppets tätstrid fångad i en ny bild. Fotofinishen från tävlingen. Foto: Vasaloppet

Klart: Så slutade Vasaloppets tätstrid

Publicerad

Vasaloppet bjöd på den tätaste slutstriden i loppets historia. John Kristian Dahl vann loppet före den norske landsmannen Andreas Nygård men ingen visste med hur mycket och fem åkare hamnade på samma sekund. Exklusivt för SVT Sport har nu Vasaloppet plockat fram exakta uppgifter för hur loppet slutade.

– Eftersom det inte var något elektriskt startskott utan vi startade exakt klockan 08.00 så kan vi inte ta någon sluttid mer än på hela sekunder, säger sportchefen Tommy Höglund till SVT Sport.

Arrangören läste sedan av fotofinishen och sorterade upp åkarna i ordning.

Bär chipp – i ett av benen

En annan faktor att ta hänsyn till är att chippet sitter på ett av åkarnas ben och beroende på vilket ben man slänger fram vid målgång avgörs placeringen i täta dueller.

Efter att Vasaloppet varit i kontakt med tidtagaren Mika timing har SVT Sport fått loss uppgifterna kring målgången ner till hundradelar. Noterbart är att det var sex åkare i den yppersta spurtstriden men Johan Kjölstad diskades för otillåten åkning sista biten.

Vann med 13 hundradelar

Efter att ha studerat tiderna kan man se att Dahl försvarade segern från förra året med 0,13 marginal.

– Sedan får man komma ihåg att att när man tittar på ett målfoto blir proportionerna helt felaktiga med till synes onormalt stora avstånd och stavar som blir krokiga och så. Det ska man ha i bakhuvudet när man tittar på den bilden, förklarar Höglund.

Så slutade Vasaloppet (nedräknat till hundradelar):

Visa

1. John Kristian Dahl, 3.57.17,85
2. Andreas Nygård, +0,13
3. Stian Hölgård, +0,42
4. Markus Ottosson, +0,47
5. Tord Asle Gjerdalen, +1,14
6. Ilja Tjernousov, + 2,38
7. Anders Aukland, + 2,56
8. Jens Eriksson, + 4,16

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer