Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Michael Eklöf riskerar att bli av med tån och har ständiga smärtor. Foto: Privat

Köldchocken: Svensken riskerar att bli av med stortån

Uppdaterad
Publicerad

Köldloppet La Diagonela i Schweiz har drabbat vissa åkare extremt hårt. Svenske elitåkaren Michael Eklöf riskerar att bli av med höger stortå som kan ruttna och ramla av.

– Det skulle vara för jävligt om jag mister tån, säger Eklöf.

Han är sjukskriven i minst en vecka sedan långloppet i lördags. Bägge fötterna är hårt bandagerade och det dunkar och smärtar konstant. Det finns en risk för att han tappar stortån helt och hållet. Den tanken har han svårt att ta in.

– Det är många tankar som surrar i mitt huvud nu, och framför allt om jag tappar stortån. Skadorna är djupt i tån, och läkarna säger att de inte vet om den kommer att leva eller inte. I värsta fall kommer den att ruttna av sig självt. Bara tiden kommer att utvisa vad som händer, säger han till NRK.

29-årige Eklöf, som blev 59:a i loppet, har drabbats av en nekros skada som orsakat celldöd.

Efterlyser större ansvar från arrangören

– Jag har mycket ont. Jag kan inte ta på mig ett par skor eller något annat, och jag har bara varit inne. Jag jobbar som säljare förutom att vara skidåkare, så jag kommer att vara sjukskriven, säger Eklöf som tycker att arrangören skulle tagit ett större ansvar och inte lämnat över det beslutet till den enskilde åkaren.

– I världscupen i längdskidåkning tävlar man inte när det är så kallt och där skulle åkarna startat ändå om de inte hade stoppats. Nu måste man ställa sig frågan vad man kan göra i framtiden för att det inte ska bli så här, säger Eklöf.

Nu väntar en tid med undersökningar av specialister för att rädda stortån.

– Om jag skulle tappa tån vet jag inte ens vad det betyder. Man kan bara säga att jag inte har någon aning. Jag vill inte att det ska hända. Det är så många tankar som snurrar, och jag vet inte. Jag är rädd för tån. Och det bankar i mina fötter hela tiden, säger Eklöf.

KLIPP: Svensk totaldominans i Ski Classics – dubbla segrar (16 januari, 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sveriges totaldominans i Ski Classics – dubbla segrar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer