Viktor Thorn. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kritik mot tourens sprintbana i Val Müstair

Uppdaterad
Publicerad

Tour de Ski fortsätter med en sprint under nyårsdagen.

Men åkare och ledare riktar kritik mot att arrangören i Val Müstair har valt att lägga till pucklar på banan.

– Jag är här för att åka längdskidor, inte skicross, säger Viktor Thorn till Expressen.

När det är dags för den tredje etappen i årets Tour de Ski är det – precis som under etapp ett – dags för en sprinttävling.

Banan i schweiziska Val Müstair har redan på förhand rört upp en del känslor, rapporterar Expressen.

Tour de Ski

Anledningen är att det på raksträckan in mot den sista kurvan finns två spår, med två olika varianter av pucklar, som åkarna kan välja.

– Arrangörerna vill nog göra show av det här. Och det blir säkert roligt för tv-tittarna, men jag tycker inte om det, säger franske stjärnan Maurice Manificat till tidningen.

Sloveniens tränare, norske före detta stjärnan Ola Vigen Hattestad, kallar det ”hopplöst” och säger att han aldrig sett något liknande i världscupen medan ryske tränaren Markus Cramer tycker att det blir skicross.

Svenske Viktor Thorn är inne på samma spår.

– Om jag velat hålla på med hopp och pucklar hade jag valt en annan sport. Det enda positiva är väl att det är lika för alla, säger han till Expressen.

Den svenska herrtränaren Mattias Nilsson säger att det kommer att vara ett lagledarmöte inför tävlingarna och att det kan bli justeringar av banan. Han tycker att det ser ut som att man kan fila ner pucklarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet