Foto: TT

”Kunskapen kring kvinnliga idrottares hälsa måste bli bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapen och kommunikationen kring kvinnliga idrottares hälsa är generellt dålig och behöver förbättras både bland aktiva och tränare. Det här visar ny forskning från Mittuniversitetet.

I studien har tretton svenska längdskidåkare på nationell och internationell nivå deltagit, liksom åtta av deras tränare. Studien visar att bristen på kunskap är stor när det gäller kvinnliga idrottares hälsa och menstruation.

– Just kunskapsbristen gör att aktiva tjejer inte får hjälp, om man till exempel har menstruationsproblem. Pratar inte tränarna om det så kan ju en viktig prestationsfaktor missas, förklarar Martina Höök, som är doktorand vidMittuniversitetet.

För många är det en känslig fråga att ta upp, både bland aktiva och bland tränare, men nu vill Martina Höök ändra på det. Med studien som grund och med hjälp av ungdomar från Åre skidgymnasium vill hon skapa en utbildning och en plattform för att öka kunskapen. Målet är hållbar hälsa för elitidrottare.

– Om man har brister redan som junior så spelar det ingen roll hur mycket superhjälp man har när man är äldre, man kommer ändå ha ohälsa och det kanske förkortar ens längskidkarriär.

Artikeln publiceras i tidskriften  International Journal of Environmental Research and Public Health.

Se hela inslaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.