Anders Byström. Foto: TT

Landslagschefen: ”Det är inte bra när det byts”

Uppdaterad
Publicerad

Skidlandslagets läkare Jan Wall hoppar av sitt uppdrag efter bara ett år.

Landslagschefen Anders Byström är självkritisk.

– Det har varit för många byten så önskningen nu är att vi ska göra en långsiktig lösning, säger han till SVT Sport.

På grund av för mycket jobb till för liten ersättning valde skidlandslagets läkare Jan Wall att hoppa av uppdraget efter bara en säsong.

– Det är tyvärr så att läkarjobbet är väldigt belastande i just elitidrott. Vi håller på att se över nu om vi kan göra det mer begränsat och tydligt. För det jobbet kan svälla extremt mycket, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

Wall är den tredje läkaren på kort tid att lämna skidlandslagets regi. Under senaste två åren har sedan tidigare Per ”Pliggen” Andersson och Magnus Oscarsson hoppat av.

– Oscarsson var före min tid. Men det har varit för många byten så önskningen nu är att vi ska hitta en långsiktig lösning som är minst fyra år, fram till OS, och att vi styr upp uppdraget mer så det inte sväller så extremt mycket. Det har vi redan haft en ganska lång process runt sedan i vintras. Jag är förhoppningsfull att det där kommer bli bra nu, säger Byström.

Landslagschefen påpekar att långsiktighet ses som en nyckelfaktor inom hans organisation.

– Det vi jobbar på överlag sedan jag kommit in är att vi ska ha kontinuitet på alla poster och tänka långsiktigt. Det ska inte bytas en massa. Vi har nyss fått tre av fyra tränare att bli kvar till OS och det är väldigt bra. Vallarna har också skrivit på för nya avtal så det känns tryggt och skönt. Det är inte bra när det byts, man får som börja om på nytt.

Därför har Frida Karlsson inte sett OS-loppen i efterhand (23 april):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.