Frida Karlsson hyllar dietisten Stig Mattsson. Foto: Bildbyrån

Landslagsstjärnorna vägs varje morgon

Uppdaterad
Publicerad

Sensorer under huden, dagliga urinprov – och vägning av åkare.

Så arbetar dietisten Stig Mattsson med svenska skidåkare och skidskyttar under höghöjdslägret i franska Font Romeu.

– Han tillför så otroligt mycket och är viktig för oss, säger skidstjärnan Frida Karlsson som nu är tillbaka i träning efter sin ofrivilliga viloperiod.

Den senaste tiden har flera kvinnliga idrottsstjärnor tvingats ta timeout på grund av problem med att balansera kost, träning och återhämtning.

Något som fått idrottsläkaren Per ”Pliggen” Andersson att slå larm.

– Detta är vår största utmaning inom uthållighetssidan nu. Framför allt bland tjejer. Här finns också en tystnadskultur, vilket är förödande. Det handlar inte bara om medicin utan också näringsfysiologi, beteendevetande, träning och psykologi, sade han tidigare till TT.

Doldisen kan bli avgörande

De svenska skid- och skidskyttelandslagen har redan agerat i frågan: Bland annat genom att anlita dietisten Stig Mattsson, som arbetar på uppdrag av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

En doldis i resursteamet kan få avgörande betydelse för flera OS-hopp. Varje dag finns han på plats i franska Font Romeu för att kontrollera hur skidåkarna och skidskyttarna reagerar på träningen.

Stig Mattsson förklarar hur lägerdagarna kan se ut:

– Varje morgon får åkarna ge urinprov och väga sig. Vi kontrollerar att de håller vikten, säger han och ger ett exempel.

Om vattenbalansen är oförändrad, men de väger 400 gram mindre än vanligt kan en orsak vara att de har för lite kolhydrater lagrade i kroppen, säger han.

Hyllas av Karlsson

Varje åkare har också fått en sensor placerad under huden på överarmen, som sänder information om nivån på blodsockret till åkarnas mobiler.

– Vaknar åkaren klockan tre på natten kan orsaken vara att blodsockret är för lågt vilket kan vara ett resultat av för litet kolhydrater i kroppen, säger Stig Mattsson, som också har flera enskilda samtal med åkarna.

Frida Karlsson, som nu är på plats i Font Romeu hyllar Stig Mattsson:

– Han har tillfört otroligt mycket. Man lär sig något nytt av honom varje dag. Från vad rödbetor innehåller till vad som krävs för att klara ett fyratimmarspass, säger hon.

KLIPP: Frida Karlsson: ”Fick lite varningssignaler”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.