Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur William Poromaa vill förändra rullskid-SM. Foto: Bildbyrån

Längdstjärnorna nobbar SM-veckan: ”Alltid en risk”

Uppdaterad
Publicerad

Rullskid-SM avgörs under SM-veckan i Västerås, som börjar på onsdag. Men det blir som vanligt utan de bästa längdstjärnorna.

– Jag får inte ut så mycket av det, säger Edvin Anger till SVT Sport.

Varje år när rullskid-SM ska avgöras under SM-veckan är det nästan alltid utan de bästa längdåkarna. För dåliga förutsättningar när det gäller konkurrens, tävlingsbanor och prispengar är några av anledningarna till att stjärnorna avstår.

”Inget mål att vinna SM-guld”

– Jag har inte tid att resa och det går oftast på platta banor, det blir inte jättebra träningspass och det är alltid en risk att åka rullskidor, säger William Poromaa.

SM-veckan i Västerås 2024

– Jag har inget mål att vinna SM-guld i rullskidor, klart det hade varit kul men det är inte det jag strävar efter. Det är på vintern jag ska åka fort och ta pallplatser och då gör jag allting för det, säger Edvin Anger.

Förbundet ser gärna att åkarna kör SM

Förbundet ser väldigt gärna att åkarna ställer upp på SM, men det finns inga krav. Poromaa och Anger skulle kunna tänka sig att tävla på rullskid-SM – om förutsättningarna förbättrades.

– Det går ju att göra den mer populär. Skulle fler komma dit, skulle det bli en mer hajp kring det. Ska jag vara med nu får jag inte ut så mycket av det, jag får inte mäta mig mot dem jag ska tävla mot i vinter, säger Anger.

”Vi har inga referenser”

Västerås skidklubb, som arrangerar tävlingen, vill inte uttala sig om stjärnornas nobb.

– Vi är inte så vana vid att arrangera sånt här, vi har inga referenser. Vi gör det mest som en kul grej, säger Tomas Hidman, ordförande i Västerås skidklubb, till SVT Sport.

Årets SM-veckan inleds på onsdag och sänds direkt i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Västerås 2024

Mer i ämnet