Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ida Dahl hur hon skulle tänka om hon blir uttagen till världscupen. Foto: Magnus Östh / BILDBYRÅN

Långloppsdrottningen Ida Dahl om att köra världscupen: ”Blir jag uttagen åker jag”

Uppdaterad
Publicerad

Ida Dahl vann totalen i Ski Classics förra säsongen och kommer att inleda vintern med den nationella längdpremiären i Gällivare.

Hon medger att chansen är liten men det finns en tanke om att kunna nå världscuppremiären i Ruka.

– Blir jag uttagen så åker jag absolut, säger Dahl till SVT Sport.

Ida Dahl har tränat på bra i oktober efter att ha haft en del sjukdomsproblem med covid under augusti och september. 27-åringen befinner sig i en bra fas utan att veta exakt hur hon ligger till.

Säsongsdebuten för Dahl kommer att ske i Gällivare som har svensk premiär 17-19 november för åkare som satsar på traditionell åkning. Den blir även uttagningstävling till världscuppremiären i Ruka, Finland, 24-26 november.

Ski Classics

Om Dahl får med sig ett bra resultat så kommer hon att tacka ja till en inbjudan till Finland men tror inte att chanserna är så stora.

– Blir jag uttagen så åker jag absolut. Det stör inte min uppladdning till Ski Classics-premiären i Bad Gastein (9 december) men jag tror att det ska mycket till för att få åka. Jag kommer inte att tacka nej, ler Dahl.

27-åringen tävlade i världscupen redan förra säsongen i Davos samt Tour de Ski.

”Vasaloppet är det stora målet”

Hon har dock ett tydligt fokus på långloppen och Ski Classics med två tydliga mål för säsongen.

– Vad det gäller individuell tävling blir Vasaloppet det stora målet och sedan vill jag försöka försvara titeln som regerande världsmästare inom långloppscupen. Det är två tydliga mål, säger Dahl som om hon tvingas välja tar för en seger i Vasaloppet före totalen i Ski Classics.

– Jag vann ju totalen förra säsongen. Så klart skulle jag vilja vinna båda men vid ett val så tar jag Vasaloppet den här säsongen.

Det är Vasaloppet och den efterlängtade fullträffen som hägrar.

– Det skulle betyda jättemycket och det är bara att göra det man kan och självklart vill man vinna på hemmaplan också, säger Dahl inför tanken på en fullträff i Mora den första söndagen i mars.

SVT sänder svenska premiären i Gällivare 17-19 november. SVT sänder även Ski Classics som har premiär i Bad Gastein 9 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ski Classics

Mer i ämnet