Maxim Vylegsjanin, Alexander Legkov och Ilja Tjernousov. Foto: TT

Legkovs namn finns med på dopningslistan

Uppdaterad
Publicerad

Namnen på de ryska skidåkarna som finns med i Wadas McLaren-rapport har börjat läcka ut. Det största av dem är Alexander Legkov som tog guld på 50 km vid OS i Sotji 2014.

I en bilaga till McLaren-rapporten, kallad EPD1154, finns Legkovs namn med i kodform som den som tog ”guld på 50 km”. Han ska ha tagit den förbjudna medicinen budesonid som finns i flera astmamedel, uppger Expressen.

I rapporten står det: ”Legkovs prov med nummer 2 890 803 hade sju misstänkta märken på sig, samt fiberrester på insidan av röret”.

Det finns även en mejlkonversationen i McLaren-rapporten med den ryske antidopningschefen Grigorij Rotjenkov, som blev rejält upprörd över när han såg de värden som den anonymiserade Legkov hade. Efter ett par mejl senare med en kollega i antidopning Ryssland när Rotjenkov hade fått grepp på hela upplägget konstaterade han: ”De räddade den korkade geten Legkov”. Vem eller vilka som agerade för att ”rädda” Legkov är oklart. Rotjenkov ska ha varit den stora källan i McLaren-rapporten. 

Wada vill inte bekräfta kopplingen

Även tvåan på 50 km, Maksim Vylegzjanin, finns med i Wadas rapport. ”Vylegzjanins prov med nummer 2 868 240 hade fem misstänkta märken och även där har man hittat fiberrester.”

Wada vill inte bekräfta kopplingen mellan koderna och namnen i rapporten till Expressen.

– Vi håller på att gå igenom alla tekniska frågor om rapporten, det är vår juridiska avdelning som sköter det. Vi kan inte ge ett svar just nu, säger Maggie Durant.

Så sent som under dagen försäkrade Legkov att han var ”ren” och alltid har varit det.

För ett par dagar sedan bekräftade Fis att det förekom ryska skidåkare som var dopade under Sotji-OS, dock utan att nämna antal eller namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer